Od nove godine živjet ćemo malo povoljnije, ali ne i kvalitetnije?

Svejedno pripazite na potrošnju jer se na ovim pojeftinjenjima nećete obogatiti

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Kakva takva, porezna reforma se dogodila. To ćemo najbolje osjetiti od sljedećeg tjedna. Kunu jeftinije pakiranje jaja ili kilogram jabuka, 12 kuna jeftinije pelene, par kuna manje za meso. Sve nas to čeka u trgovinama od iduće srijede jer na snagu stupa nova, snižena stopa PDV-a.

Još pet dana i živjet ćemo barem malo povoljnije. Od početka iduće godine snižava se PDV na voće, povrće, ribu, svježe meso s 25 na 15 posto. Tako će primjerice junetina postati dostupnija jer bi trebala pojeftiniti oko 10 posto. Dakle ukoliko je kilogram na polici 60 kuna, od iduće godine uštedjet ćete 6 kuna.

“S time očekujemo da će naša proizvodnja u nekom obliku rasti. S time da bih htio napomenuti da smo malo nezadovoljni da bi taj PDV mogao biti i niži. U zemljama Europske unije je PDV ispod 10 posto mislim da je mogao biti tako i kod nas. S time da bi naš krajnji potrošač bio mnogo zadovoljniji”, kazao je Darko Cerovec, predsjednik Udruge Baby Beef.

A kad smo kod zadovoljstva, pripazite!

“Neka se obrati pažnja i na porijeklo mesa jer umanjenje PDV-a nije samo na hrvatsko svježe meso, nego i meso koje dolazi i iz Europske unije iz zemalja iz okruženja, a na tom mesu je upitna svježina. Upitna je kvaliteta. Tako da apeliram na hrvatskog potrošača neka čita etikete”, poručio je Cerovec.

Zato za jednu malu salatu nema dvojbe. Blagdane će provesti u plasteniku u okolici Zagreba, a kad naraste na police će kao i ostatak povrća – jeftinija.

“Mislim da će se cijene smanjiti za 12 postotnih poena na 13 posto u odnosu na cijene kakve su sada. Tome u prilog ide da već neki trgovački lanci od početka prosinca svoje cijene su prilagodili kao da je PDV i smanjen. Očekujemo da će ostali trgovački lanci slijediti taj primjer”, kazao je Hrvoje Gregurić, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara.

I hoće, bar tako najavljuju. Od početka godine snizit će cijene gotovo dvije tisuće artikala. Tako bi i salata po kilogramu od deset kuna, koštala kunu manje.

Voljet će ju još i više, kao i ostalo voće. Jer po sadašnjoj cijeni od 10 kuna za kilogram platit ćete nagodinu jednu kunu jeftinije.

“Logično bi bilo očekivati, možda ne za svih 12 postotnih poena, ali za 10 postotnih poena bilo bi razumno očekivati. Jer je u interesu trgovcima jer oni na našu proizvođačku cijenu stavljaju maržu. Pa onda PDV. Prema tome njihov promet, odnosno dobit ne bi trebao bit ugrožen ako smanje cijenu radi PDV-a, a treba računati i na povećanje prometa u tom slučaju”, kazao je Jurica Pavelić, proizvođač jabuka.

Dakle, proizvođači su rekli svoje!

Bila jabuka ili svježe meso, ulazimo u 2019. godinu s optimizmom jer će neke stvari, očito, postati dostupnije.

“Očekujemo da će te kategorije proizvoda biti zastupljene u nekoj većoj mjeri u potrošnji. One spadaju u osnovnu kategoriju hrane i pića. A znamo da hrana i piće u cijeloj potrošnji sudjeluju s iznosom od 30 posto”, rekla je Tomislava Ravlić, direktorica sektora za trgovinu HGK.

Tako ćete od iduće godine uštedjeli šest kuna na junetini, kunu na salati i isto toliko na jabukama. Pridodamo li tome i oko 12 kuna jeftinije pelene, u novčaniku će nam ostati oko 20 kuna za dva paketa jaja koja će također biti jeftinija.

Ali svejedno pripazite na potrošnju jer na ovim se pojeftinjenjima nećete obogatiti.
Goran Latković

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari