LIJEKOVI, PLAĆE, PDV…Donosimo koje nas promjene očekuju na početku 2019.

Foto: Ilustracija (Riječanin)

Najviše promjena donosi nova porezna reforma

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Vlada je pripremila niz zakona koji u 2019. godini stupaju na snagu. Od manjeg PDV-a na određene namirnice, lijekove, izmjena će biti i u porezu na dohodak.

Od Nove godine prekršajni sudovi spajaju se s općinskima, mijenja se i Zakon o doprinosima, a strože će se kažnjavati i nesavjesni vozači.

Pet dana do 2019. godine i već od prvog dana stižu promjene. Najviše ih donosi porezna reforma.

Iako je većina trgovačkih lanaca već snizila neke cijene od 1. siječnja stopom od 13 posto, oporezivat će se svježe meso, riba, voće, povrće, jaja i dječje pelene.

“Pozitivno komentiram uglavnom. Hoćete li vi osjetiti na kućnom budžetu neke promjene? Pa ne znam, to ćemo tek vidjeti”, kazala je Melita iz Križevavca.

Porezna reforma donosi i smanjenje poreza na dohodak na bruto plaće veće od 17.500 kuna mjesečno. Do sad se na takvu plaću primjenjivala stopa od 24 posto, a u 2019. godini, prag se pomiče na plaće od 30 tisuća kuna.

Od Nove godine na bezreceptne lijekove primjenjivat će se stopa od 5 posto umjesto 25 posto. Iako su u ovome neki proizvođači vidjeli priliku za dodatnu zaradu pa su već povisili cijene do te mjere da pacijenti neće osjetiti razliku.

“Meni je jako drago da je nešto pojeftinilo jer uzimam neke stvari. Kalcij, magneziji i to. Znate kako žive umirovljenici”, rekla je Marica iz Zagreba.

Od 1. siječnja korisnici prijevremene starosne mirovine moći će raditi na pola radnog vremena i primati mirovinu u punom iznosu.

Dogodine će i vozači morati dodatno paziti jer će ih se u 2019. godini strože kažnjavati. Najteži prekršitelji mogli bi dobiti do 20 tisuća kuna kazne. Telefoniranje za volanom bit će tri puta skuplje nego sada i to tisuću i pol umjesto 500 kuna. Za nevezanje pojasa kazna je tisuću umjesto 500 kuna, kao i za nepropisan prijevoz djece.

Od Nove godine ni studenti više neće raditi za manje od 21 i pol kunu po satu, minimalna naknada za njihov rad od nove godine će biti 23 kune i 44 lipe.

“Mislim da je to bolje jer mnogi studenti od toga žive, plaćaju stanarinu, tako da mislim da je to svakako dobro”, kazala je Magdalena s PMF-a u Zagrebu.

“Budući da studenti rade noćne smjene i zato smatram da bi trebalo biti više”, kazao je Andrija s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Iduće godine porez na nekretnine pada s 4 na 3 posto, ali će država ponovno osigurati subvencionirane kredite.
Leona Šiljeg

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari