NEMA OBRAZACA

Video | Od ponedjeljka izdavanje novih osobnih iskaznica! Evo za što će sve služiti i koliko će vas koštati

RTL

Bez obzira na dolazak novih, valja napomenuti i da se stare – važeće osobne, ne trebaju mijenjati

Od ponedjeljka kreće izdavanje novih, biometrijskih osobnih iskaznica koje će služiti i kao putovnica i kao zdravstvena iskaznica. Iznimno ovoga vikenda građani na četiri lokacije u Zagrebu mogli do izrađenih novih dokumenata.

Prizora velikih gužvi i dugih redova danas nije bilo. Kako bi doskočili čekanju na vrućinama, četiri zagrebačke policijske uprave otvorile su svoja vrata za građane – posebno ovaj vikend:

Više u VIDEOPRILOGU:

”Stavio sam oprati auto pa sam iskoristio vrijeme da dođem pokupiti osobnu”, rekao je Domagoj Jović iz Zagreba. Samo sam došetao i u roku od dvije minute sam bio gotov.

”Ovo je izvrsno, stvarno sam bila odmah na redu, nema ni brojeva nego samo se dođe na prazan šalter, tako da izvrsna ideja”, kazala je Maja Domac.

Po svoje dokumente ukupno je došlo 475 građana. A da su pričekali još dva dana, izraditi su mogli i nove osobne. Jer sve dok se ne proglasi kraj epidemije – istekli dokumenti i dalje vrijede.

”Trebala sam jer su radili probleme u banci. Zbog ažuriranja podataka, jednostavno nisam u banci mogla ništa obaviti”, rekla je Ivana Bagarić-Klačić.

”Zato što dolazim iz Njemačke i sad sam specijalno došla radi osobne iskaznice, to je već bilo unaprijed planirano, nije imalo nikakve veze s prvom ili drugom generacijom osobnih iskaznica”, kazala je Kristina Obertlik.

Od ponedjeljka će se izdavati nove osobne iskaznice koje će imati biometriju, a služit će i kao zdravstvena iskaznica i kao putovnica. Na njoj će se nalaziti fotografija, otisci prstiju i matični broj osiguranika.

Za izdavanje nove osobne nećete morati ispuniti nikakav obrazac, već samo donijeti fotografiju, dokaz o uplati i staru osobnu.

Nova osobna vrijedit će pet godina. Za osobe do 70 godina koštat će 100 kuna, a za one starije 70. Ukoliko osobnu želite dobiti u ubrzanom postupku, u roku od 10 dana, stajat će vas 195 kuna, a ako je želite žurno, kroz maksimalno tri dana – morat ćete izdvojiti 500 kuna.

”Osobna iskaznica moći će se koristiti i na pokretnim uređajima, kao što su mobiteli i tableti, a ne samo na računalima, korištenjem čitača kartice, kao do sada, a programsko rješenje za pokretne uređaje će biti besplatno”, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Bez obzira na dolazak novih, valja napomenuti i da se stare – važeće osobne, ne trebaju mijenjati. A sve ostale novine, ministar Božinović otkrit će u ponedjeljak, pišu RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari