NIJE STAO U LUKU LORA!

U hrvatsko more uplovio brod od 184 metara! Razgledajte zapovjedni brod 6. flote SAD-a – evo čime je sve opremljen!

U.S. 6th Fleet

USS Mount Whitney: Sudjeluju i u humanitarnim akcijama, a članovi posade danas su pomagali splitskoj udruzi Most koja se brine za beskućnike

Uoči vojne vježbe zapovjedni brod šeste Flote američke ratne mornarice stigao je u Split.

Iako je u floti već 50 godina, riječ je o moderno opremljenom brodu u kojem se nalazi kontrolni centar. Sutra u posjet stiže hrvatski ministar obrane, a na brodu je bila RTL-ova Dragana Eterović.

Prije velike vježbe u kolovozu, zapovjedni brod Šeste flote američke ratne mornarice stigao je u Split. U gradskoj luci ostaje četiri dana, a prije zapovjednika hrvatske ratne mornarice i ministra obrane, kapetan je u obilazak poveo novinare.

Više u VIDEOPRILOGU:

”SAD cijeni odnose sa Hrvatskom, jedan ste od naših najvažnijih partnera u ovoj regiji i važan dio saveza sa NATO-om. Američka vojska uložila je više od 4,5 milijardi kuna u Hrvatsku u posljednjih deset godine, a to uključuje opremu, obuku, infrastrukturu”, rekao je Dave Pollard, zapovjednik broda USS Mount Whitney.

Grdosija od 184 metara nije stala u luku Lora, pa su se privezali u gradskoj luci. Zapovjedni brod američke 6. flote plovi već 50 godina, ali opremljen je suvremenom tehnologijom i bolnicom. U njemu se nalazi i kontrolna soba iz koje se nadzire djelovanje 6. flote.

Prostorije za kontrolu operacija i komunacije samo djeluje jednostavno, uvjerava nas zapovjednik, ali tu se stupa u vezu i s američkim predsjednikom.

”Admiral kad je na brodu morao imati mogućnost razgovrati s ljudima koji se nalaze svugdje po svijeta. I moramo imati više veza, ali to mora biti sigurno i učinkovito”, rekao je Pollard.

S njima putuje i letačka ekipa koja se 24 sata dnevno spremna na akciju.

”Možemo činiti sve od donošenja pošte i paketa, ali i operacija spašavanja. Imamo 13 osnovnih fukcija uključujuči spašavanje i sudjelovanje u taktičkim vježbama”, objasnio je pilot helikoptera Michael Jones.

Sudjeluju i u humanitarnim akcijama, a članovi posade danas su pomagali splitskoj udruzi Most koja se brine za beskućnike.

”Trenutno imamo oko 350 članova posade, ali to je miješana posada koju čine i civili i profesionalni vojnici”, kazao je Pollard.

Na brodu koji nikad ne spava kaže zapovjednik, posjet Splitu bit će prilika da malo predahnu i zabave se prije novih izazova.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari