RAZVOJ DIGITALIZACIJE

Odlazak u banku uskoro prava rijetkost? U 10 godina zatvoreno čak 30 posto poslovnica!

Photo: Davor Puklavec/24sata

Odlazak u banku ili korištenje digitalnog bankarstva stvar je generacijskih razlika. Starije stanovništvo račune plaća na šalteru, dok mladi to rade putem interneta.

S razvojem digitalizacije smanjuje se i broj poslovnica. 2011. u Hrvatskoj je radilo više od 1200 poslovnica, a danas ih je 890. Zato se povećao broj bankomata. Prije deset godina bilo ih je 3975, a sad ih ima 6200. Zbog toga je manje zaposlenih u bankama, 2011. bilo ih je 21 800, a danas 18 400, pišu Vijesti.hr

“U odnosu naprimjer prije deset godina, danas na tržištu imamo 30 posto manje poslovnica”, kazao je za RTL Branko Vukoja, direktor Direkcije za nadzor…

Danas se čak i krediti mogu ugovoriti putem interneta ili mobilnih aplikacija, sve je više usluga koje banke nude korisnicima putem digitalnih platformi.

“Danas banke sve više usmjeravaju potrošače na korištenje digitalnih kanala. S druge strane i potrošači su ti koji traže te kanale i sve češće ih koriste. Primjera radi, većina potrošača svoje komunalne usluge plaća skeniranjem QR koda”, objašnjava Vukoja.

Banke svoje korisnike na digitalizaciju potiču raznim benefitima, ali i manjim naknadama. Provizija za plaćanje u poslovnici košta od 8 do 12 kuna po računu, dok preko mobilnog bankarstva iznosi 1,25 do 2 kune.

A da će odlazak u banku uskoro zaista postati prava rijetkost potvrđuju iz Hrvatske udruge banaka. Tvrde kako će u budućnosti u potpunosti digitalizirati svoje financijske servise.

Koliko će brza digitalizacija svih bankarskih usluga biti najviše ovisi razvitku sigurnosti digitalne imovine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari