ODLAZAK U (NE)MIRU

Video | Odvjetnica odgovorila na pitanje ima li pravo javnost znati detalje Bandićeve smrti!

RTL Screenshot

Mnogi se pitaju koliko su okolnosti smrti gradonačelnika Zagreba privatne ili javne informacije

Iz Državnog odvjetništva poručuju da su kaznenu prijavu proslijedili nadležnom državnom odvjetništvu, te bi oni trebali dati nalog policiji da se istraži što se točno dogodilo. Trebalo bi se razgovarati eventualnim akterima i svjedocima. Još treba vidjeti hoće li se istraga službeno otvoriti.

Više u VIDEOPRILOGU:

 

”Obitelj ima pravo na privatnost. Temeljem Zakona o medijima ako neki političar ne eksponira svoj privatni život, onda i on ima pravo na privatnost ”, izjavila je odvjetnica Dijana Kladar za RTL a prenose Vijesti.hr.

Pojasnila je kako nema pravo na privatnost vezano uz bilo što, što se odnosi na obavljanje njegove dužnosti, ali okolnosti pod kojima je neki političar umro, prema njezinu mišljenju, spadaju pod privatnost osobe.

Naglasila je kako obitelj ima pravo na privatnost.

”Život javnih osoba jest izložen kamerama kada oni obavljaju javnu dužnost, ali ako političar ne eksponira svoju privatnost. Ako se ne naslikava u raznim časopisima sa svojom obitelji, ne poziva novinare na tulume i slično, onda to javnost mora poštovati”, rekla je odvjetnica.

Javni dužnosnici imaju manja prava u odnosu na osobe koje nisu javne ličnosti. Prije dvije godine je Agencija za zaštitu osobnih podataka izdala mišljenje u kojem se navodi da kada netko odluči fotografirati privatnu osobu koja hoda Ilicom, on to ne bi smio učiniti bez dopuštenja.  No ako je riječ o političaru koji hoda s nekim kriminalcem, njega se smije uslikati.

”Ne možemo reći da oni nemaju nikakva prava na privatnost. Samo ukoliko se radi o pitanjima njihovog obavljanja javne dužnosti, a okolnost pod kojom je javna osoba umrla, ne bi rekla da tu nema prava na privatnost”, kazala je Kladar za RTL a prenose Vijesti.hr

Ivana Ivanda Rožić/Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari