Odzvonilo iznajmljivanju na crno! U tri mjeseca pročešljano više od tisuću objekata

Foto: Grgo Jelavic / Dino Stanin/PIXSELL

Privatni iznajmljivači pozdravljaju akciju, a ministar turizma za RTL poručuje: ‘Odzvonilo je iznajmljivanju na crno’

Državni inspektorat ovo ljeto imao je pune ruke posla. Od lipnja su, ekskluzivno doznajemo, pročešljali više od tisuću objekata koji se iznajmljuju i uhvatili nekoliko rekordera, ali i otkrili nevjerojatne slučajeve.

Privatni iznajmljivači koji poštuju sva pravila pozdravljaju akciju Inspektorata, a ministar turizma za RTL poručuje kako je “odzvonilo iznajmljivanju na crno!”

Sa sedam spavaćih soba, pet kupaonica, vanjskim bazenom luksuznu vilu reklamirao je jedan Nijemac preko agencije na internetu. Inspekcija ju je zapečatila jer nije bila registrirana za najam, niti je imala potrebne papire.

Ove godine prevareni su bili i francuski studenti. Umjesto vile s bazenom koju su rezervirali, na Hvaru su ih dočekali bageri.

“Inspektorat se neće šaliti”

Nepravilnostima na Jadranu posljednja tri mjeseca bavi se državni inspektorat. Obavljeno je 1017 inspekcijskih nadzora iznajmljivača i to: 636 apartmana, 7 kampova, 111 soba, 80 studio apartmana, 78 kuća za odmor i 105 onih u kojima ugostitelji pružaju smještaj.

“Ovo je jedna u svakom slučaju dobra opomena da se Inspektorat neće šaliti, naravno oni će dati svoje rezultate što su učinili proteklih mjeseci, ali u svakom slučaju vidjet će se koliko je broj nadzora veći nego što je bio prije”, tvrdi ministar turizma Gari Cappelli.

S tim se slaže i Gordana koja je odrasla s turizmom. Inspekcija joj je posljednji put bila prije 18 godina. Do ove godine, kaže, u njezinu kraju inspektora gotovo da nije bilo, iako je sivo tržište iz godine u godinu sve veći problem.

“Jako me to ljuti. I ne samo mene već i sve iznajmljivače koji  uredno sve plaćaju i onda se pitaju: šta smo mi budale, a oni su pametni”, poručuje predsjednica Udruge privatnih iznajmljivača iz Malinske, Gordana Stanković.

Tradicionalno, najčešći gosti na Jadranu su nam Nijemci. Slijede domaći, pa Slovenci. O svakom gostu, ministar poručuje, treba posebno voditi računa.

“Tržište je već ove godine reklo što misli o apartmanima koji su uređeni prije 10, 15, 20 godina. Ja stalno ponavljam ono što smo ponudili prije 2 – 3 godine moramo razmisliti jel ono što smo ponudili prije 2, 3 godine možemo i sljedeće, jer gost će to prepoznati”, uvjeren je ministar Cappelli.

Iznajmljivači stoga ponekad moraju sami snositi odgovornost što nisu imali goste, osobito ako nisu ponudili primjeren smještaj za novac koji traže.

Mikulić za RTL: ‘Mjera upozorenja je dala dobar i kvalitetan rezultat’

A o svemu ovome s glavnim državnim inspektorom Andrijom Mikulićem razgovarala je naša reporterka Ivana Ivanda Rožić.

“Od 1017 nadzora, 51 nadzor se odnosi na obavljanje neregestriranih djealtnosti na nelegalan način. Mjera upozorenja je dala dobar i kvalitetan rezultat. Imali smo 15 koordiniranih nadzora, uključeno je bilo više od 250 inspektora. Taj 51, izrečena im je mjera zabrane”, kazao je Mikulić.

Potom je prokomentirao i potencijalnu opasnost od afričke svinjske kuge.

“Za ljude nema opasnosti, ali opasnosti ima za gospodarstvo. Pojačali smo nadzor, kontroliramo jače vozila i ljude”, tvrdi Mikulić.

O Macolinim medvjedima kaže da su zbrinuti u azil za medvjede.” A Brundo i Mrki se na pravilan način zbrinjavaju”, kazao je.

Komentirao je i slučaj psa Otta: “Svaki dan smo u kontaktu sa skloništem u Dumovcu, čekamo njihovu odluku i nakon toga ćemo povući poteze”, utvrdio je glavni državni inspektor.

VIŠE U VIDEOPRILOZIMA: