Njemačka ekonomija na pragu recesije, prijeti li i Hrvatskoj? ‘Osjetit ćemo to na sezoni’

Svi čekaju kako će reagirati Angele Merkel. Neslužbeno se priča o financijskoj injekciji od 50 milijardi eura

Njemačka ekonomija je na pragu recesije, objavio je Institut za ekonomska istraživanja iz Munchena.

Anketa u 10 000 njemačkih kompanija pokazala je da su menadžeri nezadovoljni trenutnom ekonomskom situacijom, pesimistični oko sljedećih mjeseci – i to najpesimističniji u posljednjih 10 godina.

Njihovi problemi itekako imaju veze s izlaskom Velike Britanije iz Europske Unije – Brexit, od kojeg strepe sve europske zemlje – je na rasporedu za 66 dana – a ne pomaže ni trgovinski rat između Amerike i Kine.

Miran ljetni dan u Berlinu. Nijemci hodaju zemljom koja bi se uskoro mogla zatresti. Stručnjaci najavljuju dolazak savršene oluje negativnih trendova. Barem tako upozorava Njemačka centralna banka. A slažu se i naši analitičari.

“Recesija je prirodan tijek ekonomije i do nje će neizbježno doći”

“Činjenica je da smo svjedoci sve niže proizvodnje u Njemačkoj, na neki način, može se reći da je Njemačka pred recesijom”, kaže Hrvoje Japunčić, ekonomski analitičar.

“S obzirom na malo smanjenje tromjesečne aktivnosti, ako tako bude i sada, možemo pričati o tehničkoj recesiji koja nije toliko dramatična”, dodaje Maruška Vizek, ravnateljica Ekonomskog instituta u Zagrebu.

Neki optimistični, neki pesimistični – struka je podijeljena. Ali svi se slažu – recesija je prirodan tijek ekonomije i do nje će neizbježno doći.

“Naši makroekonomski pokazatelji govore da ako se udar dogodi, neće biti ni izbliza jak kao onaj prethodni”, tvrdi makroekonomist Tomislav Globan.

Usporavanje njemačkog gospodarstva za Hrvatsku znači da će se manje kupovati hrvatski proizvodi, a i na Jadranu bi moglo biti manje nama najodanijih njemačkih gostiju.

“Ako potraje do sljedećeg ljeta, osjetit ćemo to na sezoni, mogli bi naši izvoznici imati manje narudžbi za Njemačku, što bi smanjilo naš BDP”, upozorava Globan.

Iako se recesija teško može unaprijed predvidjeti, ali ne treba svaki put dizati paniku.

“Znači li to da će druge članice ući u recesiju – ne mora se dogoditi. Kao što u dubljoj i jakoj recesiji 2008. bila je zemlja koja nije ušla u recesiju, a to je Poljska”, podsjeća Vizek.

Globalna financijska kriza 2007. počela je u SAD-u krizom tržišta nekretnina. I ovaj put SAD ima u igri svoje prste ako do recesije dođe. I to zbog Trumpova trgovinskog rata s Kinom.

“Njemački automobili, dio se proizvodi u Americi, onda se prodaje u Kini. Sve što ide pod carinom, ima utjecaj. Trgovinski rat koji je efektivan utjeće na cijeli svijet”, kaže Japunčić.

Svi čekaju kako će reagirati Angele Merkel

Trese se najveća sila Europske unije baš zbog zemalja koje u Uniji nisu ili ne žele biti. Osim Trumpa i Kine, ulje na vatru dolijeva i Velika Britanija, napusti li Uniju bez dogovora.

“2007. godine smo teško podnijeli, ali nismo bili u EU, sada jesmo. Je li to dobro ili loše? Svakako dobro, imamo bespovratna sredstva iz Eu fondova koja možemo koristiti bila depresija, recesija ili bilo što drugo”, tvrdi Globan.

“Neke stvari smo naučili, pripremili se – a za neke bi bilo dobro da se već danas pripremimo”, poručuje Japunčić.

“Svi spominju recesiju…”

Svi čekaju kako će reagirati Angele Merkel. Neslužbeno se priča o financijskoj injekciji od 50 milijardi eura kojom bi trebali stimulirati gospodarstvo, dogodi li se recesija koja sve glasnije kuca na njemačka vrata. A potom možda i na hrvatska.
Aida Šukurica

Više u VIDEOPRILOGU: