VELEDROGERIJE OBUSTAVILE ISPORUKU

Onkološka bolesnica nije dobila svoj lijek: ‘Bila sam u šoku. Doktorica me obavijestila da ne dolazim bez potrebe’

Pixabay

Pametni lijek za rak jajnika, 47-godišnja Milka Car Prijić, nije dobila

Iako su iz Vlade tvrdili da pacijenti zbog obustave dostave lijekova neće ostati bez svoje terapije – upravo to se dogodilo. Veledrogerije nisu zadovoljne s prvom uplatom iz državnog proračuna, blokadu nastavljaju, pa se kaosu u hrvatskom zdravstvu ne nazire kraj, donose RTL-ove Vijesti.hr

Na svom kalendaru danas je imala zapisano samo jedno – Olaparib. No, ovaj pametni lijek za rak jajnika – 47-godišnja Milka Car Prijić – nije dobila.

Više u VIDEOPRILOGU:

“Zbog toga je došlo do šoka kad mi taj lijek nije stigao, a doktorica me obavijestila još jučer da ne dolazim bez potrebe u Petrovu, da ne radim gužvu i zbog korone. Lijek danas jednostavno nije došao, ali se nadam da hoće sljedeći tjedan, kako mi je rečeno”, kazala je onkološka bolesnica Milka Car-Prijić.

Ona nije jedina

No, Milka nije jedina. Uz nju – još dvije pacijentice koje se liječe u Klinici za ženske bolesti pri KBC-u Zagreb – ostale su bez iste terapije.

“Mogu kategorički reći da njeno zdravlje i konačni ishod liječenja time nije ugrožen. Mi se nadamo i sve ćemo učiniti da idući tjedan bude dostupna ta terapija”, kazao je predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb Stjepko Pleština te odgovorio na pitanje može li garantirati da će idući tjedan sigurno dobiti taj lijek.

“Mislim da će ga dobiti, garantirati je teško išta, vjerujem da će se rješenje iznaći”, kaže Pleština.

Jer ako ne bude, pacijenti će ostati i bez drugih lijekova, s obzirom da zalihe imaju za još tjedan do dva. “Vjerujem da nijedna bolnica nema rezerve za više mjeseci. Mi smo ovisni o onome što će nam veledrogerije isporučiti”, kaže Pleština.

Veledrogerije traže 3,5 milijardi

A pitanje je što će i moći jer je obustavom lijekova zaprijetila i Pliva. Razlog je taj što su sve veledrogerije s kojima posluju prešle dozvoljene kreditne limite. “To je posljedica ove situacije. Zaista ne možemo kriviti ni okrivljavati nikoga, jer nelikvidnost je ta koja ubija kompanije”, kazala je predsjednica HUP Koordinacije veledrogerija Diana Percač.

Veledrogerijama je do kraja tjedna obećana uplata od 900 milijuna kuna, no one traže 3 i pol milijarde, kao i daljnji plan plaćanja do kraja godine.

“Ne bježimo od duga, apsolutno je potpuno izvjesno da će ga Vlada podmiriti, ali treba reći da taj novac nije bačen, već je utrošen u liječenje hrvatskih građana, u zdravlje hrvatske nacije”, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Za slučaj nestašice pametnog lijeka za rak, ministar očekuje očitovanje ravnatelja Rebra. “Za sada nemam nekakve informacije da se u skoro vrijeme mogu dogoditi veće nestašice”, kazao je Beroš.

Ipak, pacijenti koji su nestašicu već osjetili na svojoj koži, ne kriju zabrinutost. “To je ipak neizvjesnost. A ono što bolesnice s neizvjesnom kliničkom slikom, s višestrukim recidivima – u prvom redu trebaju sigurnost”, kaže Milka Car-Prijić.

A koju im u ovom trenutku – nitko ne može garantirati, prenose Vijesti.hr

Marina Brcković

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari