„OSCAR“ ZA HRABROST: U Opatiji dodijeljene „Plave vrpce“ za herojstvo na moru, pogledajte priču nagrađenog Istrijana!

Foto: poreština.info

Poznati su ovogodišnji dobitnici Plave vrpce Vjesnika. Svečanost dodjele održana je sinoć u Opatiji, a u društvu najhrabrijih je reporterka Maja Brkljača.

“Plavu vrpcu Vjesnika” za 2016., nagradu koja se dodjeljuje za posebne pothvate u spašavanju ljudi na moru, u pojedinačnoj konkurenciji dobio je Marijan Babić iz Poreča, a u momčadskoj konkurenciji ove se godine dodjeljuju dvije nagrade: posadi tankera “Vinjerac” i emisiji Hrvatskog radija Pomorska večer koja već 64 godine govori o pomorstvu, brodarstvu i svim temama vezanim uz more.

Marijan Babić nagradu je dobio za spašavanje 75-godišnjeg Čeha Jaroslava C. iz valovitog mora i po mraku 15. lipnja ove godine. Babić je, nakon što je primio poziv Lučke kapetanije s informacijom o nestalom jedriličaru na iznajmljenoj jedrilici, krenuo svojim gliserom u potragu, zajedno sa 16-godišnjom kćeri Anabel i njenim 17-godišnjim prijateljem Arijanom. Pronašli su posve ispcrpljenog Jaroslava kako se jedva drži za prevrnutu jedrilicu dvije milje jugozapadno od Poreča. Babić je izvukao Jaroslava iz mora nakon višekratnih pokušaja približavanja jedrilici tako da ga je preko krme glisera uspio uhvatiti za ruke, a 17-godišnji Arijan ga je pri tom držao čvrsto za noge, da ne bi obojica završili u moru. Jaroslav se potom oporavljao sedam dana u pulskoj bolnici.

Posada tankera “Vinjerac” Tankerske plovidbe iz Zadra, pod zapovjedništvom Milana Grbića, u moru između Kube i Paname uočila je petoricu krajnje iscrpljenih i i izranjavanih kubanskih ribara, starosti od 27 do 35 godina, koji su do tog trenutka četiri dana plutali na prevrnutom plovilu. Podigli su ih jednog po jednog improvizirajući platformu za podizanje od mreže za teret u koju su postavili paletu. Do dolaska u luku Las Minas u Panami jedan od njih je preminuo, unatoč naporima posade i savjetima liječnika koje su dobijali iz Hrvatske.

“Plavu vrpcu Vjesnika” je utemeljio 1966. Ratko Zvrko, književnik i tadašnji urednik Pomorske redakcije u Vjesniku. Nakon gašenja Vjesnika, organizaciju dodjele nagrade je preuzeo Sindikat pomoraca Hrvatske te zadržao dotadašnji naziv nagrade.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari