PRIČA IZ HRVATSKE: Žene iz Crvenog križa radile pa ostale bez plaće jer je institucija pod blokadom: tko je kriv za to?

29 žena iz zagrebačke županije koje su radile za Crveni križ, u sklopu državnog programa za privremeno zapošljavanje žena, ostale su bez plaće jer je Crveni križ pod blokadom

Svaka neisplata plaće bi se trebala tretirati kao kazneno djelo a svaki poslodavac koji ne isplati plaću bi trebao otići ili u stečaj ili u zatvor. No koga poslati u stečaj ili u zatvor ako su vam poslodavci državne institucije?

29 žena iz zagrebačke županije protekla su dva mjeseca radile na poslovima pomoći staračkim domaćinstvima jer su se prijavile u program za privremeno zapošljavanje žena koji organizira država.

Međutim žene još nisu plaćene, a pitanje je hoće li ikad i biti. Bile su zaposlene preko županijskog Crvenog križa, kojemu država ne želi isplatiti novce jer je Crveni križ pod blokadom.

Obitelj Blažević u Brdovcu kod Zaprešića jedva spaja kraj s krajem. Za 84-godišnjeg oca i 10 godina mlađu majku, koji su oboje teško bolesni, brine sin Marin. Obitelj živi od očeve penzije koja iznosi 2200 kuna.

Oni su jedna od 200-tinjak obitelji, u okolici Zaprešića, koje su ove godine u sklopu vladine mjere privremenog zapošljavanja, dobile pomoć u vidu 29 gerontodomaćica koje su ih svakodnevno obilazile, a koje je angažirao tamošnji Crveni križ.

“Gospođa Lidija je dolazila i jako sam joj zahvalan, kad je dolazila čistila je, skuhala i oprala i stvarno je ok bilo”, kazao je Marin Blažević.

Domaćice su za minimalac od 2400 kuna obilazile obitelji od travnja do kolovoza nakon čega je mjera produljena za dva mjeseca. Domaćice su ih odradile, ali na novac još čekaju.

“Plaća pojedinima kasni čak za osmi mjesec, a ja i kolegica smo dobile isplatu za 9. mjesec 21.11. i to na opću uplatnicu” izjavila je Lidija Čelić, jedna od gerontodomaćica zaposlena preko ove mjere.

Iz zaprešičkog Crvenog križa kažu kako nemaju što isplatiti jer – ništa nisu ni dobili. Anđelko Končurat, ravnatelj Društva Crvenog križa Zagrebačke županije rekao je nisu zaprimili sredstva koja iznose oko 240 tisuća kuna.

Domaćice su se stoga obratile Zavodu za zapošljavanje. No i tamo ih je dočekao zid.

“Crveni križ kao poslodavac dužan prema nama izvršit po ugovoru sve što ga spada. No ispada da su oni u blokadi”, požalila se Lidija Čelić.

Iz Zavoda su nam potvrdili da je račun Crvenog križa u Zaprešiću 17.11. blokirala porezna uprava zbog neisplaćenog doprinosa za deveti mjesec. U priopćenju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje stoji: “Slijedom navedenog, a u skladu s potpisanim ugovorom o sufinanciranju zapošljavanja, daljnje isplate su onemogućene te će se pristupiti raskidu predmetnog ugovora pri čemu ostaje obveza poslodavca da isplati naknade za rad u razdoblju od 01.10.-31.11.2016.”

Ravnatelj zaprešičkog Crvenog križa tvrdi da za blokadu nije znao. “O tome nas uopće nisu obavijestili. Ja to sada prvi puta čujem. Stalno s njima komuniciramo i razgovaramo i tako. Sad mi stvarno nije jasno”, kazao je gospodin Končurat, ravnatelj Društva Crvenog križa Zagrebačke županije. Dodao je da je račun vjerojatno blokiran budući da radnicama nije isplaćen novac za prijevoz.

Domaćice upozoravaju da im je u Zavodu za zapošljavanje rečeno da, ukoliko im se zaostaci ne uplate do kraja godine, na taj novac više ne mogu računati. Kako Zavod nema namjeru isplatiti novac Crvenom križu, 29 domaćica očito će posljednja dva mjeseca morati upisati u volonterski rad.
Andrej Dimitrijević

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari