Otkrivamo kako izgleda novi portal koji nudi profile djece koja traže posvojitelje

U ovom trenutku u Hrvatskoj na posvajanje čeka 430 djece. Većina od njih, roditelje traži dulje vrijeme. Sutra, na Svjetski dan posvojenja, nadležno ministarstvo lansira posebnu bazu s njihovim profilima

Margareta voli fotografiju, prirodu i Štulića. Ona je iz okolice Daruvara, a zbog studija psihologije preselila je u Rijeku. Izrasla u sretnu ženu i na tome zahvaljuje i jednim i drugim roditeljima.

“Sretna sam i zbog onih koji su me posvojili i onih koji su me dali na posvojenje i oduvijek imam dobro mišljenje o tom svemu”, priznala je Margareta Čizmar.

Ona je svoju priču ispričala u videu kojeg je realizirala udruga Adopta. Uz video, udruga Adopta uoči Svjetskog dana posvojenja lansirala je i besplatnu brošuru za sve zainteresirane.

“Za one koji žele saznati više o koracima same pripreme i specifičnosti i osjećajima djece u sustavu socijalne skrbi i prelasku u obitelj”, pojasnila je Petra Matković, psihologinja u Adopti.

Od kolovoza proces posvojenja dodatno je uređen s rokovima u kojima Centri za socijalnu skrb moraju odraditi posao.

“Ukoliko Centar ne pronađe dijete u prva dva mjeseca, onda mora dostaviti Ministarstvu izvještaj što je poduzeo da bi pronaša roditelje tom djetetu. Moraju pritom izraditi i web profile djece”, istaknula je Diana Topčić Rosenberg, pomoćnica ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

RTL je prvi zavirio u bazu profila djece za posvojenje na stranicama Ministarstva koja će od sutra biti dostupna potencijalnim posvojiteljima.

“Sada po prvi puta potencijalni posvojitelji imaju nekakvu aktivnu ulogu u cijelom procesu. Dosad su oni bili osuđeni da čekaju da im se određeni centar javi, a sada mogu vidjeti o kojoj se djeci radi, nekakve opise”, dodala je Diana Topčić Rosenberg iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Ako su zainteresirani, potencijalni budući roditelji mogu automatski kroz sustav izraziti interes.

Na godinu se u Hrvatskoj posvoji svega oko 100 djece. Potencijalnih je posvojitelja oko 1.150, a djece za posvojenje 430. Tri četvrtine djece je starije od 10 godina, a neka su sa zdravstvenim poteškoćama. U studenom, kao mjesecu posvojenja, želi se ukazati upravo na teže posvojivu djecu.

“Uz ljubav, uz pažnju, puno strpljenja, djeca koja su socijalno bila zapuštena mogu napredovat bez problema”, naglasila je predsjednica Adopte Dunja Bonacci Skenderović.

Dakako uz rad, trud i predanost roditelja. Ono što uostalom zahtjeva svako roditeljstvo.
Ida Balen, Josip Antolić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari