OTKRIVAMO: Koliko tisuća ljudi radi bez plaće, a koliko je poslodavaca do sada zbog toga kažnjeno?

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Neisplata plaća je kazneno djelo zbog kojeg se u zatvoru može završiti i do tri godine

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Brodarski institut plovi prema stečaju. Zbog kašnjenja plaća mnogi su radnici digli sidro i otišli. “Plaće kasne od jedne pa tako 2015. se sakupilo i pet plaća. To je većinu radnika motiviralo da napusti firmu, jer jednostavno nisu bili u mogućnosti pratiti takav ritam”, kazala je Marta Pedišić Buča, predstavnica radnika u Nadzornom odboru Brodarskog instituta.

Oni koji su ostali nadaju se da će država, koja je vlasnik, pronaći rješenje za njegov opstanak. “Posao u Hrvatskoj u ovoj struci u ovome što radimo ne možemo pronaći, jer Institut raspolaže jedinstvenim laboratorijima i takvih laboratorija Hrvatska nema i vrlo je teško vjerovati da bi ih ikad ponovno izgradila, jer su građani jako dugo s jako puno sredstava vrlo pažljivo o brižno i sakupljeno je jako puno iskustva”, tvrdi Pedišić Buča.

5 i pol tisuća radnika ne prima plaću

Kraj s krajem jedva spaja oko 5 i pol tisuća radnika jer ne primaju plaću. Izmjenama Kaznenog zakona zbog toga se može i u zatvor do tri godine. Od siječnja 2015.do danas doneseno je 98 pravomoćnih presuda, od toga je 90 osuđujućih, dvije su oslobađajuće, a 6 ih je odbijajućih. Gotovo 2 tisuće poslodavaca ne isplaćuje plaću.

Sindikalac Krešimir Sever kaže da je vrlo teško dokazati da je poslodavac novac potrošio na nešto drugo, umjesto na plaće radnika.

“Ako je pritom podmirio bilo kakve druge obveze išao u nekakvom drugom redoslijedu, a svoje radnike ostavio na kraju pa za njih novaca nije bilo onda zapravo to nije namjera i nakon toga mogu radnici tužit koliko hoće, ali u konačnici se može samo očekivati jedan ishod, a to je poslodavac nije isplatio plaću, ali nije bila njegova namjera nego nije imao do kuda”, tvrdi Sever.

HUP: Većina isplaćuje plaću i poštuje zakon

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca smatraju da većina isplaćuje plaću i poštuje zakon. Oni koji ga prekrše trebaju biti kažnjeni, no kažu, mnogi imaju problem s naplatom potraživanja.

“Živi primjer da ne govorim apstraktno i moja tvrtka je proglašena srednjim dobavljačem u slučaju Agrokora koji se načelno protežirao kao načelno loše rješenje Lex Agrokor ali su naša potraživanja ostala koja su tamo stara nekoliko godina”, kazao je Ivan Bračić, predsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika HUP-a.

A nakon godina drame radnici Brodarskog instituta nadaju se boljim vremenima, jer kažu – još uvijek nije kasno.
Matea Damjanović

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari