OTVOREN JE LOV NA SEZONCE Evo prilika za 40.000 nezaposlenih koji traže sezonski posao

Foto: Ilustracija (Riječanin)

Umjesto na burzu, nezaposleni su autobusima stigli na Zagrebački velesajam, jer burza se na jedan dan preselila ondje

Nakon Osijeka prvi put u Zagrebu su organizirani Dani poslova u turizmu – prilika za 40 000 nezaposlenih koji traže sezonski posao.

Domagoj je završio ugostiteljsku školu, ima 18 godina i ovo ljeto traži posao konobara.

“Naravno da bi se volio recimo dočepati tamo tog dijela, recimo – Korčula, Dubrovnik, gdje ima najviše tog posla. Ma gdje god uleti dobro je”, kaže Domagoj Loboja, nezaposleni iz Zagreba.

Upitnik je popunjen, životopis predan – ali na kraju će poslodavci odabrati najbolje.

“Iskustvo igra neku ulogu, jer čovjek iako dođe mlad i spreman i želi to zbilja raditi, možda se u nekim situacijma nađe nelagodan jer to nikad nije radio, prestraši se te sezone jer je kao takva intenzivna i teška”, kaže Borko Ivančević, poslodavac na otoku Korčuli.

Štefanija je diplomirala strojarstvo, nema posao i zato je iz Ogulina stigla u Zagreb.

“Ja sam se zanimala za zanimanja sobarice i čistačice. To uglavnom svi traže, ta zanimanja. Ja vjerujem da će se oni svi javiti”, kaže Štefanija Domitrović, nezaposlena iz Ogulina.

Pedeset je poslodavaca, a više od pet tisuća onih koji traže posao.

“Trenutno tražimo osoblje za sezone: konobare, kuhare, pomoćne konobare, pomoćne kuhare, sobarice, recepcionere. Znači kompletno osoblje za hotel”, rekao je Matija Vrban, voditelj poslovanja.

Iza svega stoji Ministarstvo rada i turizma. Prije 10 godina tražilo se oko 20 000 sezonaca, a danas…

“Govorimo oko 40 000 ljudi koji su nam potrebni za uspješnu sezonu 2017-tu. Ovaj program ima svoju budućnost i drago mi je da smo svi zajedno u ovom projektu i da ćemo na taj način povećati zaposlivost u sektoru turizma i ugostiteljstva”, kazala je Olivera Shejbal, pomoćnica ministra turizma.

Ovakva gužva već je bila u Osijeku prošli tjedan – što ni ne čudi jer je na burzi trenutno više od 233 tisuće nezaposlenih.

“Vrlo velliki je interes ljudi, već od 9 ujutro dolaze. Veseli nas što je puno poslodavaca reklo da su već u Osijeku našli radnu snagu. Od samo četiri hotelijerske kuće smo dobili informaciju da su zaposlili oko 450 osoba” rekla je Katarina Ivanković-Knežević, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Zato su nezaposleni autobusima stizali na razgovore za posao. Tko nije stigao u Osijek i Zagreb, ima novu priliku sljedeći tjedan u Kninu.
Leona Šiljeg

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari