Priča o mladom Riječaninu koji je svoje mjesto pod suncem našao u Kanadi: ‘Puno mladih odlazi i neka!’

‘Nakon nekog vremena odustao sam od struke i počeo raditi sve što sam mogao, od cijepanja drva, košnje trave, instalacije prozora, knaufa… Često se događalo da zaslužen novac nisam dobio’

Vedran Čabrijan, 25-godišnji Riječanin završio je srednju školu s odličnim te mu nije nedostajalo komplimenata i uvjeravanja kako će posao pronaći i prije nego što maturira, posebice zbog velikog uspjeha kojeg je stekao na natjecanjima. No, u njegovom slučaju, to se nikad nije dogodilo, piše CroExpress.

“Nakon nekog vremena odustao sam od struke i počeo raditi sve što sam mogao, od cijepanja drva, košnje trave, instalacije prozora, knaufa… Često se događalo da zaslužen novac nisam dobio i tu je moja volja polako počela padati. To nije ono što sam želio u životu”, prisjeća se Vedran koji je ubrzo počeo razmišljati o odlasku u inozemstvo.

“Slavio” je odlazak u nekoliko navrata pa se opet vraćao na neki od poslova koje je radio dok jednog dana nije stigla potvrda da uistinu odlazi.

“Sve se sredilo u par dana i u travnju 2014. sam bio u zrakoplovu za Kanadu”, kaže.

Posao je dobio u Edmontonu, glavnom gradu pokrajine Alberta u središnjoj Kanadi.

“U Edmontonu sam radio knauf i sve vezano uz taj posao, a i ostale stvari, kao što su montaža prozora montaža, skele itd. U vrijeme mog dolaska potražnja za radnicima je bila ogromna. Gradilo se na svakom koraku”, prisjeća se Vedran koji je, kako kaže, nakon dosta muke dobio potvrdu da može ostati u Kanadi.

Nakon toga preselio se u Vancouver na zapadnoj obali zemlje, gdje je stan tražio dva mjeseca.

“Snijeg i minusi su bili ok dok sam se borio za papire, ali kasnije više nisu bili potrebni. Ja sam dečko s mora tako da sam ovdje kraj oceana, u podnožju planina, kao u svojoj Rijeci”, prepričava Vedran.

Uselio se u jednosoban stan u kojem trenutno stanuje sam i plaća najam od 1100 dolara, plus struja i internet.

“Najpozitivnija strana života ovdje je svakako to da imam ocean i planine blizu i zbog toga sam najviše sretan. Nekako, kad vidiš brodove, ugodnije je… Negativna strana bi bila kiša na koju se svi žale, ali ja sam u Rijeci na to navikao pa se samo slatko nasmijem. Ova zima je dosta čudna jer je snijeg padao nenormalno i neki rekordi stari više desetaka godina su oboreni i to, naravno, baš kad sam mislio da sam od toga pobjegao”, govori Vedran, koji i u Vancouveru radi u građevini.

Kaže kako bi u budućnosti volio uzeti kanadsko državljanstvo, a u Hrvatsku se ne želi vratiti osim na godišnji odmor.

“Uskoro će biti tri godine kako nisam bio tamo i mogu reći da je to dosta brzo prošlo. Jednostavno nema smisla živjeti negdje gdje znaš da ne možeš postići ono što u sebi osjećaš da možeš. Puno nas mladih odlazi. Imam prijatelje na svim stranama svijeta. I neka! Drago mi je što mladi vide da ima još nečega osim Hrvatske i da, ako već ne mogu doma ostvariti svoje snove, mogu negdje drugdje”, zaključuje Vedran.

Njegove doživljaje možete čitati i pratiti na njegovoj web stranici i Facebooku.

Vijesti.hr
Foto: Facebook

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari