SUDSKA TRAKAVICA

Ovi otočani tuže Hrvatsku! Imaju najstarije masline na Mediteranu, ali ne posjeduju zemlju

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

U vlasnički list upisala se država, pa praktički proizvode nelegalno ulje. No, tu nije jedini problem ovih paških maslinara koji su odlučili pravdu potražiti na sudu

Stablo je u vlasništvu onoga čija je zemlja – pravilo je koje vrijedi svugdje osim u Lunu na otoku Pagu.

“Mi maslinari smo na ovom području koje se proteže na oko 100-ak hektara smo trenutno nelegalni maslinari. Mi u zemljišnim knjigama imamo vlasništvo plodovitih stabala, međutim nismo vlasnici zemlje”, rekao je osnivač Udruge lunjskih maslinara, Želimir Badurina., izvještava Nikolina Radić za RTL.hr.

Više u VIDEOPRILOGU:

Na nekadašnje mjesno, pa društveno vlasništvo, ’90-tih se uknjižila Republika Hrvatska. Zato su vlasnici maslina prije 14 godina tužili državu i strpljivo čekaju pravorijek.

“Prihvatljiv model bi bio da podijelimo suvlasništvo na tužitelje i ostvarimo pravo upisa u ARKOD, stjecanja prava na poticaje. Otkud garancija da sutra neće biti prostor urbaniziran i da jednostavno neće biti nekakva izgradnja”, kaže Badurina.

Tužbe je podnijelo 85 obitelji koje nasljeđivanje maslina i nemaju kome prijaviti.

“To se ne prijavljuje, nego se ljudi međusobno dogovore jer se sada po novome smatra ko je vlasnik terena, da su njegove i masline. To je kao pravno, međutim u životu to još uvijek ne egzistira kod nas još uvijek”, kaže član NO Maslinarske zadruge Luna, Emil Badurina.

Procjenjuje se da je u Lunu oko 80 tisuća samoniklih divljih maslina koje su postale nečije tek cijepljenjem i “pripitomljavanjem” stabala. Svaka obitelj ima svoju oznaku na stablu.

Procjenjuje se da je u Vrtovima lunjskih maslinika barem tisuću stabala starijih od tisuću godina. Konkretno ova maslina je stara negdje oko 2 tisuće godina. To se procjenjuje po širini njenog debla koje je široko oko 4 metra. Jedna je od najstarijih i jedna od najvećih

“Dio maslinika, i to površina od 23 hektara, to je botanički rezervat. Ali, 23 hektara od cijenjenih 400 hektara to je 5 posto terena. To znači, dio je zaštićeno, a sve drugo nije. A ovo najzanimljivije nije”m rekla je vodička kroz Vrtove lunjskih maslinika, dr. Andrea Cantore Badurina.

U Lunu se zalažu da najveći hrvatski i jedan od najvećih maslinika na Mediteranu postane poljoprivredni park, a vlasnicima stabala da se zemlja, ako ne u vlasništvo, makar da u dugogodišnji zakup, izvještava Nikolina Radić za RTL.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views