BORBA PROTIV ZARAZA

Ovisnicima dijele igle i šprice, čak i prezervative, sve kako se ne bi zarazili opasnim prenosivim bolestima

Foto: Screenshot/RTL

Samo u Zagrebu svaki mjesec podijeli se više od 30 tisuća igala i oko 25 tisuća šprica

Mnogim su turistima u Hrvatskoj predivno more i sunce dovoljni. No, uvijek ima i onih s posebnim zahtjevima.

“Prvo pitanje je gdje će nabavit nešto – svi naši ovisnici imaju pune ruke posla jer su ujedno i dileri. Trgovina drogama se poveća, ne tri puta nego deset puta”, govori Nevenka Mardešić, predsjednica Udruge HELP iz Splita.

U prilog tome govore i brojke – na dan se samo u Splitu podijeli više od 1000 igala i 500 šprica ovisnicima. Ništa bolja situacija ni u Zagrebu, pišu Vijesti.hr.

“Samo na mjesečnoj razini i samo na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije naša udruga podijeli oko 30 tisuća igala i oko 25 tisuća šprica”, objašnjava Iva Jovović, predsjednica Udruge LET iz Zagreba.

I sve s ciljem kako bi se smanjila mogućnost zaraze hepatitisom C, ali i drugim prenosivim bolestima.

“Igala se podijeli više jer dugogodišnji ovisnici imaju problema s venama i kod ubrizgavanja droge oni koriste više igala da bi uspjeli ubrizgati drogu u svoj organizam”, objašnjava Siniša Zovko, voditelj Odjela prve pomoći i prevencije ovisnosti pri HCK-u.

“Tako da mu za jedan ubod ponekad treba i 50-60 igala”, tvrdi Mardešić.

Tijekom mjeseca, u prosjeku se prikupi i do 20 kilograma infektivnog otpada, što je tek trećina onoga što se podijeli.

“Prvi kontakt osobe s heroinom događa se u dobi od 19 godina, prvo injektiranje droge događa se u dobi od 20 godina, a prvo liječenje osobe zbog problema ovisnosti događa se u dobi od 26 godina”, objašnjava Zovko.

Na godinu, samo u Zagrebu, desetak se djece ubode odbačenim narkomanskim iglama. Koliko god stres bio golem, mogućnost zaraze je mala.

“Zna se to događati na plažama, u parkovima i mi nismo nikad zabilježili niti jednu HIV infekciju, niti infekciju virusima hepatitisa C ili B kod takvih nezgoda”, tvrdi Josip Begovac, voditelj Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje HIV-a, Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

Uz ovisnost, dolazi i prostitucija, pa udruge dijele i prezervative. Sve je više, kažu nam, muških prostitutki.

“Prostitucija je najjednostavniji izvor prihoda, pogotovo ako ste mladi, zgodni, u dobroj tjelesnoj kondiciji, i naravno – seks je roba koja uvijek prolazi na tržištu”, tvrdi Zovko.

“U kontaktu smo s njihovim makroima koji imaju po desetak žena koji rade za njih i onda im na mjesečnoj bazi odnesemo oko 1000 kondoma, odnosno veliki paket”, objašnjava Jovović.

Broj liječenih ovisnika u proteklim se godinama kretao oko 7500. Pretpostavlja se da ‘skrivenih’ ovisnika o teškim drogama ima najmanje tri puta više.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari