Pakleno vrući dani i teške tropske noći do ponedjeljka, a onda…

Niz tropskih noći i vrlo vrućih dana završava u ponedjeljak

Hrvatska se probudila na 20 Celzijevih stupnjeva, tijekom dana temperature su vrtoglavo rasle pa je u subotu najviša zabilježena u Kninu gdje se živa popela do 36 stupnjeva!

Stupanj niže izmjereno je u Imotskom, Sinju i Metkoviću, ali i u središtu Zagreba! 34 stupnja – na Mljetu, u Karlovcu, Sisku i Slavonskom Brodu. No, najgore tek slijedi.

Već su poznata sva upozorenja stučnjaka – od toga da po najjačem suncu ne treba izlaziti, preko savjeta da se pije dovoljno tekućine i da se glava obavezno pokrije.

Niz tropskih noći i vrlo vrućih dana završava u ponedjeljak

Samo jedan pogled sa satelita dovoljan je da vidimo koji je uzrok valu vrućine. Pod vedrim je nebom cijelo područje Sredozemlja, u Grčkoj i Turskoj mjerilo se 40 stupnjeva, u Albaniji i Srbiji 37, a do 37 stupnjeva popeli su se i Mostar i Banja Luka.

Europa kao da je dijagonalom podijeljena napola, zapadom hara golema ciklona čije smo posljedice vidjeli i prije u emisiji. Samo manja količina svježijeg zraka “procurit” će preko Alpa k nama, primijetit će to samo stanovnici Međimurja, Podravine i Zagorja koje bi tijekom noći mogao probuditi poneki jači udar sjevernog vjetra, a moguće je i da će se pod Velebitom pojaviti pokoji olujni udar bure. Drugdje stabilno, vedro, mirno i toplo, većini čak previše, neugodno toplo.

Vedrina iz prvog dijela dana nastavlja se i poslijepodne, vjetar će stati, a dnevna temperatura bit će u središnjoj Hrvatskoj malo niža nego danas od 30 do 33 Celzija.

Vrlo vruće i u Dalmaciji, osobito u njezinoj unutrašnjosti gdje će se mjeriti dva do tri stupnja više nego danas. Vrlo toplo i u Šibeniku i Splitu koji već imaju mikroklimu velikih gradova. Maestral slab, more mirno do malo valovito.

Na sjevernom Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj suho i sunčano te tu i tamo uz poneki oblak. Gotovo sasvim bez vjetra pa će more biti mirno. U Gorskom kotaru također malo manje vruće, u Lici i na sjevernom Jadranu jednako ili malo toplije.

Niz tropskih noći i vrlo vrućih dana završava u ponedjeljak kada se u većem dijelu zemlje očekuju maksimumi iznad 35 stupnjeva. Neće biti ni daška vjetra za osvježenje.

Ono stiže u utorak, najprije s oblacima i vjetrom, a kiša će pasti potkraj dana i u prvom dijelu srijede. Ne brinite se, ljeto neće prestati, samo će biti ugodnije, osobito u primorju u kojem čak neće biti ni kiše. Nakon još dvije iznimno tople noći i vrlo vrućeg dana, bura donosi osvježenje i pad temperature, potkraj tjedna najvjerojatnije i ispod 30.

Za nedjelju je Državni hidrometeorološki zavod izdao upozorenje zbog vrućine.

Noćne temperature zadržat će se u gotovo cijeloj zemlji iznad granice od oko 20 stupnjeva za koju se pokazalo da je minimum pri kojem se prostorije mogu provjetriti, a ljudi dobro odmoriti. Dnevne temperature na moru penjat će se iznad 33 stupnja, na kojoj vrućina može biti vrlo opasna za ljudski organizam. Čuvajte se!
Vijesti.hr

Više u VIDEOPRILOGU: