Tužbe zbog ozljeda sve su učestalije: Istražili smo koliko je takvih slučajeva i kako to naplatiti

Foto: RTL

Prvostupanjski sudski procesi traju oko 3 godine, a onda još toliko za odluku višeg suda

Karlovčanin koji je zbog pada na pokretnim stepenicama na sudu dobio odštetu od 32 tisuće kuna nije jedini. Sve je više takvih tužbi za ozljede, a u većini slučajeva, ako zadobijete teže ozljede, odštetu bi mogli i dobiti.

No, za sve to treba biti iznimno strpljiv, a strpljenje se mjeri u godina čekanja, vještačenja, sudskih ročišta. No, prije svega treba znati kako postupiti u trenutku nesreće.

Upozorenja za opasnost istaknuta su na mnogim mjestima, no bez obzira na njih ako se ozlijedite možda možete dobiti odštetu.

Mnogi se ne sjete tužiti

“Grana se otrgnula i pala je na goste došlo je do teških tjelesnih ozljeda, vlasnik kafića je rekao da nije odgovoran, sud je zauzeo stav da se radi o opasnoj stvari, a za opasnu stvar vlasnik odgovara po principu objektivne odgovornosti neovisno o krivnji”, kazao je odvjetnik Luka Mardešić.

Krajem prošle godine na pokretnim je stubama stradala starica, kojoj je za stube zapeo kaput. U jednom trgovačkom centru u Karlovcu muškarac je zadobio ozljede zbog pada na skliskoj pokretnoj traci, nepravomoćno, presudom dodijeljena mu je odšteta. No, mnogi se ne sjete tužiti.

“Pao sam niz stepenice, zavrtjelo mi se u glavi. Jeste li razmišljali da tužite grad? Ma tko bi to. Znate li koja su vaša prava? Ma nema tu ništa ja sam obični penzioner”, kazao je Jerko.

Naknada štete se redovito traži

Naknada štete se redovito traži i od hrvatskih cesta i autocesta. Hrvatske ceste godišnje zaprime prosječno 80 tužbi u kojima oštećene osobe tvrde da im je nastala šteta zbog propusta u održavanju ceste. Tužbu može podnijeti bilo koja osoba koja je oštećena u prometnoj nezgodi za koju smatra da je posljedica propusta u održavanju ceste. A naknadu možete tražiti i ako ste sami skrivili nesreću.

“Ako se radi o teškoj tjelesnoj ozljedi kada je došlo do puknuća prsne kosti, ovisno o ugovorenoj medicinskoj tablici možete ostvariti to pravo, to pravo ostvarivanja kada ste sami krivi imate pravo i možete potraživati”, istaknuo je Mardešić.

Ako doživite nesreću i ozlijedite se, bez obzira je li vam pala grana na glavu, upali ste u otvoreni šaht ili se poskliznuli na ledu najvažnije je imati svjedoke, zvati hitnu pomoć i policiju kako biste imali svu dokumentaciju za moguću tužbu protiv grada ili onoga na čijem se području nalazi mjesto na kojem ste se ozlijedili.

Rok za zastaru je tri godine od nesreće. No, dok odštetu dobijete, treba strpljenja. Prvostupanjski sudski procesi traju oko 3 godine, a onda još toliko za odluku višeg suda.

VIŠE U VIDEOPRILOGU: