NOVE MJERE U HRVATSKOJ?

Video | Pandemija “divlja” u susjedstvu: Razmišlja li se o novim mjerama i u Hrvatskoj? Evo što kaže epidemiologinja Nemeth Blažić

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

“Covid potvrde je potrebno koristiti u sustavima u kojima je povećana osjetljivost i rizik od zaraze”, kaže epidemiologinja

Slovenija ima najveći broj novozaraženih ove godine – gotovo 2300 u danu. No mnogo gora je situacija u Srbiji koja broji više od 8 tisuća novih slučajeva uz čak 57 umrlih u danu, a od danas na snagu ondje stupaju i strože mjere, pišu RTL Vijesti. 

Od 22 sata u ugostiteljske objekte moći će se samo s covid propusnicama, a sve će kontrolirati 2400 inspektora.

Strože mjere uvodi i Austrija: od idućeg mjeseca na posao mogu doći samo cijepljeni, preboljeli ili s negativnim PCR testom, a peti i najstroži stupanj epidemioloških mjera predviđa i lockdown za sve necijepljene koji će na ulicu moći izići samo u iznimnim slučajevima.

Razmišlja li se o novim mjerama i u Hrvatskoj RTL-ova novinarka Zorana Čičak Kulić razgovarala je s epidemiologinjom HZJZ-a Tatjanom Nemeth Blažić.

“Sada se sve mjere i potrebne dodatne preventivne aktivnosti, uključujući i covid potvrde, razmatraju u odnosu na epidemiološku situaciju. Budno se to sve prati, ali za sada nema planova da bi se nešto mijenjalo. Covid potvrde su uvedene i koriste se u sustavu zdravstva i sustavu socijalne skrbi one smanjuju rizik za nastanak zaraze, ali nisu apsolutni alat akoji može garantirati 100-postotnu sigurnost i potrebno ih je koristiti u sustavima u kojima je povećana osjetljivost i rizik od zaraze”, objašnjava epidemiologinja.

Jesu li škole nova žarišta?

Sve veći je broj zaraženih osoba u dobi od 10 do 19 godina, što je potvrdila i epidemiologinja, naglašavajući da se od ljeta bilježi veći broj zaraženih među mlađom populacijom. Budući da su se stariji već cijepili sada imamo veći broj zaraženih među predškolskom, školskom djecom i studentima, dodaje Nemeth Blažić.

Epidemiologinja na pitanje jesu li škole žarišta nije dala konkretan odgovor već je nabrojila mjere koje slijede u školama ako dođe do zaraze u razredu. Jedno od pravila koje je spomenula je da ako se dva učenika ili više zaraze u školu, a da se pri tome utvrdi kako zaraza dolazi iz škole, onda cijeli razred ide u samoizolaciju.

Cijepljenje protiv gripe

“Naručeno je nešto malo više od 600 tisuća doza za građane, nešto malo više od prošle godine. U dva dijela će se distribucija provoditi. U tijeku je prvi dio distribucije, oko 200 tisuća doza. Krajem sljedećeg tjedna će započeti cijepljenje, vjerojatno u četvrtak”.

Građani se mogu cijepiti neovisno o cijepivu protiv covida. “Može se cijepiti i istovremeno s cjepivom covid-19, ali je preporučeno ako se može napraviti razmak od 14 dana kako bi se lakše mogle pratiti nuspojave”, kaže epidemijologinja za RTL..

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari