POJAČANE KONTROLE

Video | Stižu Svi sveti ali i krađe buketa i svijeća s grobova. Međutim, lopovi bi se ove godine mogli jako iznenaditi…!

01.11.2019., Rijeka - Gradsko groblje Kozala. Gradjani obilaze grobove na dan Svih Svetih. Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Pojačane su kontrole, postavljene kamere, a snimke lopova šalju se policiji

Bliži se blagdan Svih svetih kada će mnogi građani ovakve bukete nositi na grobove svojih najmilijih.

Samo do sada su bili u strahu hoće li buketi ostati dan, dva ili tri jer do sada se znalo dogoditi da se ukradu. A ove će godine za ovakve bukete izdvojiti više novca nego inače.

Više u VIDEOPRILOGU RTL-a:

Osječanin Dalibor Culek, trgovac cvijećem, kazao je da cijene rastu te da sve poskupljuje, čak i kod njih.

Ivica Bitanga iz Osijeka ove godine će na bukete potrošiti, kaže, 300-400 kuna. Na pitanje što bi učinio da mu netko ukrade buket s grobova, odgovara: “A šta da radim. Već su krali par puta.”

Svjesni su toga i u upravi pogrebnog poduzeća pa su uz otprije postavljene kamere, uoči blagdana dodatno pojačali kontrole na grobljima. U kontrolnoj sobi prati se svaka svijeća, svaka krizantema.

“Dometi su veliki. To su širokopojasne kamere koje hvataju praktički svaki detalj na groblju”, kazao je Milan Krišto, djelatnik osječkog Ukopa.

A hvataju i one koji su na groblje došli otuđiti bukete kako bi ih prodali ili pak premjestili na drugi grob. Zadnji je takav pokušaj jasno i čisto snimljen.

“Kad gledate onako ispada da je osoba čije je grobno mjesto da ga uredi, međutim kad malo bolje pogledate dođe i uzme ono što je na grobu njoj zanimljivo”, objašnjava Krišto.

Građani i sami mogu prijaviti krađu. Tada se snimke naknadno pregledavaju.

“Da bi spriječili možebitne delikvente u pokušaju otuđenja ili svijeća ili cvijeća ili nedajbože da se oštete grobovi. Kad uoče naši djelatnici na videokamerama ili naši upravitelji groblja mi javljamo policijskoj upravi koja dalje postupa po službenoj dužnosti”, kazao je Vedran Novokmet, direktor osječkog Ukopa.

Građani su osobito osjetljivi na ovakve krađe koje vrijeđaju dostojanstvo i njih i njihovih najmilijih.

“Nije red da se to radi i nije lijepo. Jer šta ću sad ja ić’ po nekom groblju i tražit’ cvijeće ili svijeće da uzmem? Gluposti. To nikad. Ni u snu”, kazala je Katica Bukovec iz Osijeka.

Pa će san, i to onaj vječni uz pojačanu kontrolu biti još mirniji i sigurniji, donosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari