PANIKA U FRANCUSKOJ! Bebe se rađaju bez ruku: ‘To ne može biti slučajnost, tu ima nešto’

Foto: Ilustracija

Iz Ministarstva kažu da uzroci mogu biti svugdje, u okolišu, hrani, vodi ili u zraku

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Panika u Francuskoj. Zbog velikog broja djece s istog područja rođene s deformacijom ili bez ruku – pokreće se velika nacionalna istraga.

Charlotte ima 6 godina i rođena je bez podlaktice.

“Stavim ruku u protezu kako bih mogla voziti bicikl. Ovako mogu voziti sama i moja ruka me ne ometa”, kazala je Charlotte.

“Nikad nisam dobila jasan odgovor”

Ono je jedno od 18–ero djece rođeno s deformacijom gornjih udova u razdoblju od 2000. do 2014. u francuskom ruralnom departmanu uz granicu sa Švicarskom.

“Razgovarala sam s pedijatrima, ginekolozima i s mnogo različitih liječnika. Dobila sam razna objašnjenja i razloge, ali nikad nisam dobila jasan odgovor”, kazala je Charlottina majka Isabelle.

Jasnog odgovora još nema, zbog čega je Francuska pokrenula nacionalnu istragu. Prvo upozorenje stiglo je u srpnju, kada su lokalni liječnici prijavili sedam slučajeva djece rođene bez udova, no zaključeno je da nije riječ o prevelikom odstupanju. Dodatnih 11 slučajeva u istom departmanu i još sedam u dvije regije bili su znak za uzbunu.

Neki slučajevi stari i 14 godina

“Sada moramo pregledati sve dokumente i vidjeti o kakvim je trudnoćama riječ i gdje su su se dogodile. Jasno je da moramo pregledati slučajeve koji su stari i do 14 godina”, kazala je francuska ministrica zdravstva Agnès Buzyn.

Iz Ministarstva kažu da uzroci mogu biti svugdje, u okolišu, hrani, vodi ili u zraku. Jedino zajedničko svim roditeljima je da žive u istom seoskom području.

“To ne može biti slučajnost, tu ima nešto. Okruženi smo poljima, živimo u ruralnom području. Pitamo se je li moguće da su pesticidi razlozi za ovo”, kazala je majka Axelle.

Istina o uzrocima bit će poznata nakon završetka opsežne istrage. Prvi rezultati očekuju se u siječnju.
Zorana Čičak

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari