REDOVI U LJEKARNAMA

Video | Pao sustav u ljekarnama. Građani nisu mogli do svojih lijekova: ‘Zbunjeni, ljuti očajni…’

Ilustracija: Riportal - M. L.

Mnogi su dolazili u nekoliko navrata provjeravati

Kolaps sustava narudžbi. U cijeloj Hrvatskoj od jučer ujutro bilo je nemoguće dobiti lijekove na recept putem sustava CEZIH.

A to znači da je funkcionirao samo stari način, liječnik ispisuje recept, printa ga i nakon toga pacijent s njim odlazi u ljekarnu ili pak, s uputnicom u bolnicu. Sustav je oko 14 sati poradio.

Više u VIDEOPRILOGU:

Svi su u ljekarnama danas imali samo jedno pitanje – je li proradilo? Ljudi nisu mogli do svojih lijekova bez papirnatog recepta, većina bi to bi saznala tek od ljekarnika.

“Zbunjeni, ljuti očajni, danas su već izbezumljeni. Ovo je već drugi dan da se ne radi. Jučer je krenulo oko osam ujutro već, oko šest navečer je proradilo, čini mi se.. i danas ponovno od osam ujutro ne radi”, kazala je Sandra Franić, voditeljica ljekarne.

Mnogi su dolazili u nekoliko navrata provjeravati.

“Trebam isto tako podignut antibiotik i još neke druge lijekove. Moram ići na put sutra. Već sam bila jednom u ljekarni ujutro”, kazala je Jelena Čabrijan iz Rijeke.

Rješenje je ustvari bilo otići svom obiteljskom liječniku.

“Mi jednostavno pregledamo pacijenta, upišemo u kompjuter što treba upisati u sustav. Sustav isprinta uputnicu ili recept i pacijenti ne recepciji preuzmu uputnicu ili recept, s njom odu u apoteku ili odu se naručiti u bolnicu”, objasnio je Nebojša Nikolić, obiteljski liječnik.

Tako se nekad radilo dok nije bilo sustava.

Danas je po uputnicu ili recept samo u ordinaciju došlo pedesetak pacijenata. Iako sustav trenutno radi, mnogi misle da to nije baš pouzdano, jer u dva dana, dvaput je pao, donose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari