PLENKOVIĆ DOBIO MANDAT ZA SASTAVLJANJE VLADE: ‘Prioritet će nam biti budućnost, krećemo s ozbiljnim radom’

‘Vjerujem da će političkim životom ubuduće dominirati suradnja u rješavanju bitnih pitanja. To je za Hrvatsku iznimno bitno i to očekuju i građani’

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković dobio je mandat za sastavljanje nove Vlade. Nakon nešto više od pola sata razgovora u Uredu predsjednice, predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović rekla je da je čelnik HDZ-a došao s 91 potpisom izabranih saborskih zastupnika.

“Andrej Plenković donio mi je 91 potpis zastupnika čime očito uživa povjerenje većine. Danas ću mu uručiti mandat za sastav nove, 14. po redu Vlade Republike Hrvatske – rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović čestitavši Plenkoviću i izrazivši želju da će iduća vlada biti stabilna i djelotvorna.

“Vjerujem da će političkim životom ubuduće dominirati suradnja u rješavanju bitnih pitanja. To je za Hrvatsku iznimno bitno i to očekuju i građani. Vjerujem da će biti i puno konstruktivnija suradnja između svih poluga državne vlasti”, rekla je Predsjednica koja je nakon toga Plenkoviću i službeno uručila mandat.

Javnosti se potom obratio novi mandatar Andrej Plenković.

“Predsjednici sam uručio 91 potpis. Mandat koji mi je Predsjednica povjerila predstavlja veliku čast i obvezu da u što kraćem roku pristupim formiranju nove vlade. Prioritet vlade bit će budućnost, gospodarstvo, nova radna mjesta, demografsku obnovu, političku stabilnost. Očekujem učinkovitu i kvalitetnu suradnju s predsjednicom Republike”, poručio je Plenković dodavši da će s partnerima dovršiti program rada buduće vlade i krenuti s izradom proračuna za 2017, predstaviti poreznu reformu, ulagati u razvoj gospodarstva, jačati institucije države u svim aspektima.

Plenković je rekao da će raditi na tolerantnom ozračju u društvu jer Hrvatska mora biti moderna europska država u kojoj će se svi osjećati ugodno i u kojoj će se poštivati ljudska i manjinska prava.

“U novoj vladi će, suprotno spekulacijama, biti i žena. Krećemo s ozbiljnim radom do prve sjednice Hrvatskog sabora u petak”, izjavio je Plenković.

Plenković je došao kod predsjednice nakon što je postignut dogovor o sastavljanju Vlade između HDZ-a i Mosta, uz potporu nacionalnih manjina i drugih stranaka.

Prema Ustavu RH, mandat za sastavljanje Vlade predsjednica Republike povjerava osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine izabranih zastupnika, a hrvatski parlament ima 151 zastupnika.

Nakon što prihvati mandat, prema Ustavu, Plenković je u roku od 30 dana dužan program Vlade i njezine članove predstaviti Hrvatskom saboru i zatražiti glasovanje o povjerenju.

Konstituirajuća sjednica 9. saziva Hrvatskog sabora održat će se u petak, 14. listopada.

Vijesti

Životopis mandatara za sastavljanje Vlade Andreja Plenkovića

Andrej Plenković je rođen 1970. u Zagrebu, 1993. diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je završio i poslijediplomski studij iz međunarodnoga javnog i privatnog prava. Tijekom studija radio je kao prevoditelj volonter u Promatračkoj misiji Europske zajednice u Hrvatskoj 1991/92.

Studentsku praksu obavio je 1992. u odvjetničkoj tvrtki Stephenson Harwood u Londonu. Na stažu u Europskoj pučkoj stranci u Europskom parlamentu boravio je 1993., a 1994. u hrvatskoj Misiji pri Europskim zajednicama, koju je tada vodio veleposlanik Ante Čičin-Šain.

U Ministarstvu vanjskih poslova završio je program za diplomatskog savjetnika i 1999. položio je savjetnički ispit na Diplomatskoj akademiji.

U Ministarstvu vanjskih poslova Plenković se zaposlio 1994. kao stručni suradnik u Odjelu za europske integracije. Bavio se odnosima Hrvatske s Vijećem Europe i Europskom unijom, uključujući pregovore o Sporazumu o suradnji između Hrvatske i EU-a. 1995. postao je voditelj Ureda tadašnjeg zamjenika ministra Ivana Šimonovića.

U listopadu 1997. postao je načelnik Odjela za europske integracije, a tu je dužnost obavljao do kraja 2001. U međuvremenu, 2000. godine vodio je izborni stožer predsjedničkog kandidata HDZ-a Mate Granića.

Bio je član pregovaračkog tima za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju te zamjenik glavnog tajnika organizacije Zagrebačkog sastanka šefova država i vlada članica Europske unije i država jugoistočne Europe (24. 11. 2000.), skupa najviše razine koji je dosad održan u Hrvatskoj.

Od 2002. do 2005. bio je zamjenik šefa hrvatske Misije pri Europskoj uniji u Bruxellesu, zadužen za koordinaciju političkih aktivnosti Misije.

Od 2005. do 2010. bio je zamjenik veleposlanika u Francuskoj, zadužen za politička i organizacijska pitanja.

Po povratku u Zagreb obavljao je od travnja 2010. do prosinca 2011. dužnost državnog tajnika za europske integracije u Vladi Jadranke Kosor.

Kao državni tajnik obnašao je dužnosti političkog direktora za pitanja Europske unije, supredsjedatelja Odbora za stabilizaciju i pridruživanje Hrvatska–EU, nacionalnog koordinatora za Dunavsku strategiju Europske unije te dužnosti supredsjedatelja više međunarodnih komisija (Hrvatska–Bavarska, Hrvatska–Baden-Württenberg, Hrvatska– Flandrija).

U HDZ se učlanio 2011. Kao kandidat za Hrvatski sabor uključio se u kampanju za parlamentarne izbore u prosincu 2011. Član je Delegacije HDZ-a u Klubu zastupnika Europske pučke stranke u Europskom parlamentu, HDZ-ova Središnjeg odbora, Gradskog odbora Zagreb.

Do stavljanja saborskog mandata u mirovanje 1. srpnja 2013. bio je član Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru.

Bio je član saborskih odbora za vanjsku politiku, za europske integracije, za pravosuđe, za zaštitu okoliša te za međuparlamentarnu suradnju.

Kao kandidat HDZ-a za prve izbore za Europski parlament, održane 14. travnja 2013. aktivno je sudjelovao u izbornoj kampanji. Zajedno sa stranačkim kolegama Dubravkom Šuicom, Davorom Stierom, Ivanom Maletić, Zdravkom Bušić, Željanom Zovko, Kristijanom Tušekom, Krševanom Dujmovićem, Ivanom Bubićem i Zdravkom Krmekom te s koalicijskim partnerima Ružom Tomašić i Milivojem Špikom obilazio je Hrvatsku i predstavljao program. Na listi je dobio najveći broj preferencijalnih glasova među kandidatima HDZ-a.

2013. službeno je preuzeo dužnost člana Europskog parlamenta. Na općim izborima za Europski parlament koji su se održali 25. svibnja 2014. bio je nositelj zajedničke liste HDZ-a i partnera. U kampanji se zalagao za realizaciju Izbornog programa koji se temelji na Manifestu i Akcijskom programu Europske pučke stranke (EPP).

Kao nositelj liste ponovno je osvojio najveći broj preferencijalnih glasova između kandidata HDZ-a na listi – 71.072 glasa.

Na unutarstranačkim izborima, na kojima je, unatoč prethodnim najavama, bio jedini kandidat, Plenković postaje predsjednik Hrvatske demokratske zajednice 17. srpnja 2016. godine. Izabran je s 97.823 glasa HDZ-ovaca, od ukupno 208.277 članova, te postaje peti predsjednik HDZ-a.

“Danas započinjemo novo poglavlje. Nalazimo se u zahtjevnom vremenu za HDZ, Hrvatsku, Europu i svijet. HDZ i Hrvatska trebaju novu viziju i pristup”, kazao je Andrej Plenković u svom obraćanju nakon unutarstranačkih izbora na kojima je postao predsjednik HDZ-a.

Plenković tečno govori engleski, francuski i talijanski, a služi se njemačkim. Bavio se sportom – nogometom, tenisom, vaterpolom i košarkom.

Oženjen je Anom Maslać Plenković, pravnicom rođenom u Dubrovniku s kojom ima sina Marija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari