Plenković objasnio zašto je smijenio ministre: ‘Ova osvježenja su bila nužna’

Foto. Patrik Macek/Pixsell

‘Ono što želim kao predsjednik Vlade da u fokus javnosti, pa i medija, dođu sva ona pozitivna postignuća’

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je nešto prije 22 sata izašao pred medije i predstavio rekonstrukciju Vlade.

“Dobio sam podršku za rekonstrukciju Vlade. I od strane Predsjedništva i Nacionalnog vijeća, a sada i od koalicijskih partnera. Rekonstrukcija je veća od onoga što se nagađalo u medijima”. kazao je.

“Uobičajeno je krajem treće godine napraviti promjene koje će omogućiti Vladi da nastavi bez opterećenja s aktivnostima koje se odnose na rast gospodarstva i smanjivanje tenzija u društvu, i u konačnici da ostvarimo ono za što smo dobili povjerenje na izborima”, rekao je premijer.

Plenković je potvrdio da su novi potpredsjednici Vlade aktualni ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar financija Zdravko Marić.

Potom je premijer objavio sve promjene u Vladi.

Novi ministar vanjskh poslova bit će trenutni veleposlanik u Njemačkoj Gordan Grlić Radman. Marija Vučković bit će nova ministrica poljoprivrede. Novi ministar rada bit će ekoomist Josip Alardović, trenutni ravnatelj HZMO-a. Ivan Malenica postat će, kako je to već ranije najavljeno, novi ministar uprave. Nova ministrica demografije bit će Vesna Bedeković, dekanica Veleučilišta u Virovitici. Novi ministar će biti Mario Banožić koji preuzima dužnost ministra državne imovine. Marko Pavić prelazi iz fotelje ministra rada u onu ministra regionalnog razvoja i europskih fondova.

“Opterećujuća slika za Vladu”

“Od svih ministrica i ministara očekujem apsolutni angažman. Pred nama je dosta rada. Cilj ove rekonstrukcije da neopterećeni krenemo realizirati ciljeve koji su važni za dobrobit hrvatskih građana. Želim se zahvaliti i dosadašnjim ministricama i ministrima”, poručio je predsjednik Vlade.

Ministri će, uvjeren je premijer, dobiti podršku u Saboru u petak.

Na pitanje zašto su smijenjeni ministri izgubili njegovo povjerenje, premijer je rekao:

“Procijenili smo da su zbog jedne opterećujuće slike za Vladu ova osvježenja bila nužna. Ono što želim kao predsjednik Vlade da u fokus javnosti, pa i medija, dođu sva ona pozitivna postignuća koja smo napravili. Vi sami znate koliko traje vaš fokus na podizanje prosječnih plaća, gospodarski rast, smanjenu nezaposlenost, spašavanje najveće kompanije prije dvije godine. Sve su to bila postignuća kojima smo osigurali stabilnost političkih institucija. Vrlo je važno da tu poruku javnost i građani znaju i razumiju”, poručio je.
Ivan Klarić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Više u VIDEOPRILOGU:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari