POSJETIO DUBROVNIK

Plenković: Omogućit ćemo turistima iz nekih zemalja dolazak i prije 1. 7. i digitalnih covid potvrda

Screenshot RTL

Ovi izbori su važni za sve naše građane ovdje na jugu Hrvatske, stoga je bitno da svojim glasom daju potporu onima koji zaslužuju podršku, rekao je Plenković

Predsjednik HDZ-a, premijer Andrej Plenković, danas boravi u Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje će dati podršku kandidatima HDZ-a uoči drugog kruga lokalnih izbora.

”Želio bih se zahvaliti predsjedniku Vlade Plenkoviću na dolasku u naš grad. Iza nas je teška godina krize zdravstvene, ali i financijske i podrška Vlade je bila ključna u tim trenucima”, kazao je u uvodnom obraćanju gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Više u VIDEOPRILOGU:

O Covid potvrdama

Nakon zahvala, medijima se obratio premijer. ”Ovi izbori su važni za sve naše građane ovdje na jugu Hrvatske, važni su za sve Dubrovkinje i Dubrovčane i za ljude u Dubrovačkom primorju i stoga je bitno da oni sudjeluju na tim izborima u nedjelju, da svojim glasom daju potporu onima koji po meni zaslužuju podršku. Podršku zaslužuju oni kandidati koji su proteklih godina predano radili za Dubroačko-neretvansku županiju i jug Hrvatske”, rekao je Plenković.

”Mi smo odlučili kao Vlada fizički povezati jug Hrvatske s ostatkom zemlje i jutros dolazeći prema Dubrovniku, vidimo koliko je napredovala izgradnja Pelješkog mosta koji će u rujnu biti spojen. Činjenica da smo sada s osiguravanjem dovoljnih količina cjepiva omogućili svima koji žele da se cijepe, da nam je epidemija u padu, broj novozaraženihje manji, i očito je da jenjava, stvorili smo preduvjete po europskim standardima i s Covid digitalnim potvrdama za olakšavanje slobode kretanja i da ćemo s nama susjednim zemljama postići dok ta potvrda ne stupi na snagu, i određene bilateralne aranžmane koji će omogućavati olakšavanje slobode kretanja uz poštovanje mjera omogućiti i rast i razvoj turizma”, dodao je Plenković.

O Petrovu i nezadovoljstvu ugostitelja

Premijer je zatim pojasnio da se radi o Covid digitalnim potvrdama, a ne putovnicama. ”To su možemo reći isprave koje olakšavaju kretanje ljudi. Budući da će ovaj legislativni akt stupiti na snagu 1. srpnja, a da nakon toga treba još šest tjedana za provedbene akte, jučer sam razgovarao s premijerima Mađarske, Češke, Poljske, Slovačke, Austrije odakle je izgledno da dođe velik broj turista, oni su svi iskazali interes da njihovi građani žele doći, mi ćemo napraviti bilateralne aranžmane i time omogućiti i raniji dolazak gostiju u Hrvatsku s obzirom na okolnosti i ključnu poruku, a to je siguran boravak u Hrvatskoj”, poručio je Plenković.

Komentirao je i navode Bože Petrova o tome tko upravlja županijom. ”Gospodin Petrov je koliko ja znam, a to znam sigurno, jedan od onih koji kontinuirano i stalno promiče ideju ukidanja županija. I u tome je cijeli apsutd njegove kandidature. Ja zaista ne vidim zašto bi bilo tko u nedjelju išao dati glas i povjerenje nekome tko želi ukinuti dužnost za koju se kandidira. Ako smatra, a on i MOST to smatra, da županije ne trebaju postojati, onda se ne trebaju za to ni kandidirati. Dubrovačko-neretvanskom županijom vrlo kvalitetno upravlja župan Nikola Dobroslavić i to će nastaviti sljedeći četiri godine i to će biti potvrđeno uvjerljivom pobjedom u nedjelju”, kazao je Plenković.

Potom je odgovorio kako gleda na nezadovoljstvo pojedinih ugostitelja koji imaju kafiće s mjerama. ”Dakle, Hrvatska je cijelo vrijeme imala vrlo uvjerene, balansirane mjere ograničenja. U zadnjih godinu i tri mjeseca nije bilo policijskog sata, zatvaranja….Mi idemo s odlukom o daljnjem popuštanju koji će omogućiti rad restorana u unutrašnjim prostorima. Naši kolege su na Stožeru objasnili epidemiološku logiku koraka koje sada radimo. Ako popuštamo mjere i uz brže procjepljivanje, ne smijemo ugroziti održavanje pozitivnog trenda. Ja bih podsjetio sve one koji ističu neku vrstu nezadovoljstva da je Vlada RH u Covid krizi bez presedana odlučila sačuvati radna mjesta. Sjetite se SDP-a lani u parlamentarnoj kampanji, što su oni govorili: 400 tisuća nezaposlenih. Gdje su ti? Nema ih. Plašili su ljude s lošim i lažnim procjenama. Zahvaljujući odlukama naše Vlade i 10 i pol milijardi kuna koje smo dali za plaće 680 tisuća radnika i 120 tisuća poslodavaca, očuvali smo radna mjesta i premostili situaciju za poslodavce. Da nije bilo političke volje naše vlade da to učinimo, nisam siguran kakva bi bila socijalna situacija, a kamoli pitanje zaposlenosti”, rekao je Plenković.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari