Pobuna malih brodara zbog nedostatka vezova: ‘Uskoro nećemo imati kamo iskrcati goste’

Photo:Ivo Cagalj/PIXSELL

U četiri luke – Splitu, Trogiru, Dubrovniku i Krilu Jesenice – zatrubilo je gotovo 200 brodova

Jutro je obilježio prosvjed malih brodara. Na pet minuta upalili su brodske sirene i tako upozorili na loše uvjete u kojima su prisiljeni raditi, ponajprije zbog nedostatka vezova za turističke brodove u lukama tijekom sezone.

Miran, ali glasan prosvjed – deseci brodova sirenama su u splitskoj luci upozorili na probleme i kronični nedostatak vezova.

“Pozivamo institucije da ubrzaju proceduru, neka sagledaju probleme jer u skoroj budućnosti jednostavno nećemo imati kamo iskrcati naše goste”, upozorio je Ante Rakuljić, predsjednik Udruženja malih brodara pri HGK-u.

Kažu da nemaju ništa protiv kruzera i jahti, ali njima je mjesto u marinama, a ne u lukama za javni promet.

“Mi najprije moramo napraviti reorganizaciju luke. Moramo u doglednoj budućnosti međunarodni granični prijelaz koji je sad u srcu luke, koji domaći linijski promet dijeli na dva dijela, izmjestiti na vanjske vezove i na taj način učiniti luku funkcionalnijom i protočnijom za domaći linijski promet”, objasnio je Vice Mihanović, ravnatelj Lučke uprave Split.

Problem s nedostatkom prostora traje godinama i sve je veći jer se na godinu gradi između 10 i 20 brodova. Najgora je situacija u dubrovačkoj luci, a Denis Grubiša, vlasnik broda, objašnjava: “Vi ako nemate vez za obalom, ako svu tu operaciju morate napraviti čamcem, na sidru, pristati i isploviti iz luke pet, šest puta, to je prestrašno”.

Filip Rakuljić, vlasnik broda, također upozorava: “U Hvaru je jako mala luka i neki se brodovi ne mogu vezati prije devet sati navečer, što stvara veliki problem za goste i budu jako ljuti, ali to nije do nas, mi tu ne možemo napraviti ništa”.

Županija prebacuje odgovornost za rješavanje problema na Ministarstvo mora, a Ministarstvo na Županiju, kažu brodari. Ističu da ovakvo stanje u kojem su oni građani drugog reda više ne mogu trpjeti.

“I prošli put smo prosvjedovali, nadamo se da će ovaj put prosvjed uroditi plodom”, kaže Rade Naračna, vlasnik broda.

U slučaju da se institucije i ovaj put ogluše na njihove zahtjeve, spremni su na potpunu blokadu luka.
Marko Šiklić

Više u VIDEOPRILOGU:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari