KRENULO OBUZDAVANJE

Počeo veliki obračun s pet najmoćnijih kompanija na svijetu

Foto: Screenshot/RTL

O kakvim se divovima radi najbolje govori podatak da je njihov godišnji prihod oko 7,5 bilijuna dolara

Francuska Agencija za tržišno natjecanje kaznila je Google s 500 milijuna eura zato što američka megakompanija za sadržaj koji objavljuje izdavačima i nakladnicima izbjegava platiti autorska prava. Naime u Francuskoj je usvojen zakon prema kojem prenositelji vijesti, društvene mreže i druge internetske platforme medijima, autorima, izdavačima, piscima moraju platiti naknadu za objavljivanje njihovih materijala prema posebnom ugovoru, pišu Vijesti.hr. 

Takvu direktivu usvojila je i Europska unija koja sve više pooštrava regulaciju ali i kažnjavanje najvećih tehnoloških kompanija koje zloupotrebljavaju svoj tržišni monopol i zarađuju na sadržajima koji su drugi proizveli. Riječ je o Facebooku, Amazonu, Microsoftu, Appleu i Googleu, tzv. Big Tech kompanijama. O kakvim se divovima radi najbolje govori podatak da je njihov godišnji prihod oko 7,5 bilijuna dolara tako da će ovih 500 milijuna kazne već nekako preboljeti ako ih uopće ikada budu morali i platiti jer naravno sad kreće žalba, tužba žalba, pa tko preživi pričat će.

Ali istodobno i Sjedinjene Američke Države počinju shvaćati da su Facebook, Amazon, Microsoft Google i Apple postali prijetnja tržišnom natjecanju i da su na putu potpune dominacije ne samo tržištem nego i cijelom državom, državama pa i svijetom. Njihovom obuzdavanju osobito je sklona nova američka administracija pa je predsjednik Joe Biden na čelo američke agencije za tržišno natjecanje postavio najmlađu osobu dosad: 32-godišnju Linu Khan koja se u karijeri pravnice već dokazala kao predana borbi protiv mega-tehnoloških kompanija.

Trenutno je na njezinoj meti Facebook kojeg želi prisiliti da se rastavi od svojih tvrtki Instagrama i Whatsapp-a. Facebook je danas zatražio da se Khan izuzme iz daljnjeg postupka zbog svoje aktivističke prošlosti ali je njegov vlasnik Mark Zuckerberg na svom profilu objavio i da će Facebook iduće godine izdvojiti milijardu dolara za autorska prava i sadržaj koji za Facebook i Instagram kreiraju korisnici.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari