MASKIRANI VIČU

VIDEO Policija ispituje pet osoba zbog transparenta na Sirobuji

Foto: Dalmatinski portal

Na transparentu je pisalo “Uz don Jozu do groba” i “Novinari crvi”

Splitska policija u ponedjeljak provodi kriminalističko istraživanje nad pet osoba koje su sinoć nakon incidenta pred crkvom na Sirobuji i napada na novinarke, na platou ispred crkve istaknule transparent potpore tamošnjem župniku na kojem je bio neprimjereni sadržaj.

Novinarka Dalmatinskog portala i snimateljica N1 napadnute su u nedjelju ispred crkve sv. Leopolda Bogdana Mandića na Sirobuji u kojoj je unatoč zabrani zbog epidemije, i na Uskrs kao i na Cvjetnicu, župnik don Jozo Delaš služio misu u otvorenoj crkvi.

Nekoliko sati nakon incidenta i napada na predstavnike medija 20-tak osoba je oko 18,30 sati, stiglo pred crkvu, razvilo transparent na kojem je pisalo “Uz don Jozu do groba” i “Novinari crvi”, te su podigli šal na kojem je pisalo “Za dom spremni” i zapjevali “Zovi, samo zovi”. Upalili su i bengalku, a ako je bilo vidljivo na snimci, objavljenoj na portalima, u sredini okupljenih uglavnom maskiranih muškaraca, bio je i župnik  don Josip Delaš.

Iz splitske policije kažu kako utvrđuju tko je odgovoran za isticanje neprimjerenih poruka. Najavili su da će za sve osobe za koje utvrde da nisu poštivale odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite i da su sudjelovale u tome, izvijestiti Državni inspektorat.

Incident pred crkvom na Sirobuji dogodio se na Uskrs nešto prije 10 sati, gdje je usprkos zabranama Stožera Civilne zaštite zbog epidemije, održana misa. Kada su novinari pokušali ući u crkvu netko je novinarku Dalmatinskog portala udario po ruci nanijevši joj lakšu ozljedu i razbivši joj mobitel. Kasnije je drugi mladić iz vozila šakom udario po kameri snimateljice N1 televizije. Novinarke su to prijavile policiji koja je nakon dolaska pred crkvu privela dvije osobe.

Splitska policija danas je završila kriminalističku obradu incidenta te kazneno prijavila muškarce od 53, 23 i 21-godinu za kaznena djelo prisile prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa ili u javnoj službi, kao i za oštećenje tuđe stvari, dok je 70 godišnjeg svećenika dok Jozu Delaša prekršajno prijavila zbog narušavanja javnog reda i mira.

Taj je svećenik prekršajno prijavljen i na Cvjetnicu kada je također služio misu, a onda je verbalno pred crkvom napao policajca u civilu kojemu je isto, kao jučer i novinarima, uputio neprimjerene riječi. Misu je održao i danas, na uskrsni ponedjeljak, ali ispred crkve.

Splitsko-makarska nadbiskupija ogradila se u nedjelju od ponašanja, izjava i stavova svećenika don Josipa Delaša koji je jučer usprkos zabrani zbog epidemije, održao uskrsnu misu u crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića na Sirobuji tijekom koje se dogodio napad na novinare.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari