Policija u vili Lovre Kuščevića: ‘Bogu hvala, imam puno nekretnina i nije moguće sve to pratiti’

S imovinom procijenjenom na devet milijuna kuna Kuščević bio najbogatiji ministar u vladi

Otkako je napustio Vladu i vratio se u saborske klupe, Lovru Kuščevića javnost gotovo nije mogla ni vidjeti ni čuti.

U posljednjim izjavama govorio je kako je ponosan na sve što je radio te kako se ne boji kaznenog progona jer iza sebe nema baš nikakvih nečasnih radnji.

No, u svega mjesec dana, od prvog otkrića krivo popunjene imovinske kartice, oko dotad moćnog HDZ-ovca, političkog tajnika stranke, afere su se samo množile.

Mjesec dana prošlo je otkako se, tada dobro raspoloženi Lovro Kuščević vratio u saborske klupe. Nekoliko dana ranije, uz premijera je, podnoseći ostavku, branio svaki svoj potez.

“Ponosan sam na sve što sam napravio u moja tri mandata općinskog načelnika, u mandatu županijskog vijećnika, ponosan sam na sve što sam napravio u moja tri ministarska mandata”, govorio je 09. srpnja 2019. Kuščević.

A u niti mjesec dana prije tog trenutka javnost je doznala niz stvari koje niti jednom političaru ne bi bile na ponos. Počelo je s krivo ispunjenom imovinskom karticom u kojoj je njegova luksuzna vila 11 godina u katastru bila upisana kao – pašnjak.

“Evo, to sam pročitao u medijima i zaista sam to propustio, već sam dao zahtjev da se ista upiše u katastar”, poručivao je u lipnju.

A zašto nije bila upisana?

“Pa tko će vodit računa! Bogu hvala, imam puno nekretnina i nije moguće sve to pratiti. Međutim, zahvaljujući upravo vama, dao sam zahtjev da se sve moje nekretnine evidentiraju u katastar”, kazao je tada na pitanje reporterka RTL-a Damire Gregoret.

Šta imate toliko nekretnina da ne možete pratiti?

“Bogu hvala, imam, da.”

Bio najbogatiji ministar

Ubrzo je postalo teško pratiti sve ostalo što su razni mediji otkrivali, od čega je krivo ispunjena imovinska kartica najmanji krimen, jer Kuščević je kupovao poslovni prostor po nižoj cijeni od vlastite firme, isti prostor potom preprodao po višoj cijeni, a firma je otišla u stečaj. Ostala su mu nepodmirena dugovanja i prema državi i vjerovnicima, projekt POS-ovih stanova na Braču nije zaživio, osim za njegova šogora i nasljednika na mjestu načelnika općine Nerežišće. Kuću je zatim gradio u negrađevinskoj zoni, prostorni plan kao načelnik mijenjao kako bi si povećao imovinu, i to kupujući pašnjake, a prodavajući građevinsko zemljište. Obrana se uvijek svodila na isto.

“Niz fabrikacija, laži, manipulacija, fotomontaža, zlonamjernih zaključaka. Radi se o organiziranom napadu na mene kao političkog tajnika, kao ministra, na moj osobni integritet, pa čak i na članove moje obitelji, a vjerujte, vrlo brzo će netko za to i odgovarati”, kazao je 27. lipnja.

S imovinom procijenjenom na devet milijuna kuna Kuščević bio najbogatiji ministar u vladi, a recept za stjecanje tolikog blaga nesebično je podijelio sa svima.

“Kao đak, srednjoškolac, radi najteže poslove na otoku Braču, poput branja lavande, otkupa višanja, tako da kao student ima svoj biznis, da prodaje na štandovima, tako da čim završi studij i dosluži Hrvatsku vojsku, otvori tvrtku, radi, zarađuje, tako da zahvaljujući dobrim izbornim rezultatima, svom obrazovanju, ima pristojnu plaću općinskog načelnika i ministra, tako da zaposli i svoju suprugu da i ona ostvaruje prihod”, tvrdio je 26. lipnja.

Da sve nije baš tako jednostavno uskoro bi mogao otkriti USKOK.

Policijski istražitelji upali su u kuću bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića na otoku Braču gdje u sklopu USKOK-ovih izvida traju pretresi.

Doznaje se kako se radi o izvidima zbog informacija o aferama s nekretninama i prenamjenama zemljišta. Također, u tijeku su izvidi i u nekretninama još nekoliko osoba na Braču.

USKOK i MUP za sada ne žele dati nikakve informacije za medije o ovim navodima. Navodno policija provodi pretrese temeljem naloga koje je USKOK prethodno ishodio od suca istrage nadležnog Županijskog suda.

Pokretanje postupka protiv ovog HDZ-ovca nije moguće prije nego mu Sabor ukine imunitet saborskog zastupnika.

Podsjetimo, bivši ministar uprave podnio je početkom srpnja ostavku nakon niza nekretninskih afera. Poručio je kako ne vidi zašto bi ga Uskok i DORH kontaktirali radi izvida oko afera koje mu se stavljaju na teret, jer ih smatra fabriciranima i lažnima.

Više u VIDEOPRILOGU: