GOLOTINJA NA STRADUNU

Polugoli turisti skaču po fontanama i uriniraju po gradu; Komunalni redari naplatili jednu kaznu

Foto: Printscreen, RTL

Tisuće i tisuće pristojnih Amerikanaca, Engleza, Nijemaca i svih ostalih svaki dan prođu Stradunom, lijepo se slikaju, popiju kavu za 27 kuna, ručaju, šeću zidinama, možda kupe memorabiliju iz Game of Thrones i odu puni čudesnih uspomena. Ali ne svi. Noćnim turistima nije dovoljna samo obična fotografija i obične šetnje, oni se goli penju na Onofrijevu česmu, grle spomenike, i grad krste neodoljivim srednjovjekovnim mirisima – nužde na svakom koraku. 

Umjesto na penjalicu u parku, ovaj se polugoli turistički trojac odlučio popeti na Onofrijevu fontanu. Lagan je to bio zadatak naspram dvoje alpinista koji su osvojili vrh velike česme.

Više u videoprilogu RTL-a:


Obje fontane stare su gotovo 600 godina. preživjele su ratove, potrese i oluje, ali pitanje je koliko dugo će ovaj kamen iz 15 stoljeća izdržati pod kreativnim turistima.

Možda su baš motivi na fontani bili okidač da se ova mlada dama na nju popne i svoje grudi pokaže cijelom puku. Na takvo pentranje zgražaju se i domaći i strani gosti.

“Trebali bi poštivati spomenike. Ako se posvuda penju mogli bi i razbiti stvari”, rekla je Ema iz Francuske.
“To je prestrašno, to je stvar primitivizma tu nema niti malo niti kulture niti cijenjenja ljepote ovog grada i grozno, grozno”, dodala je Ana iz Trogira.
“To se čitavo vrijeme događa i u Rimu, ali to je nevjerojatno”, rekao je Luca iz Italije.

Nevjerojatno je i kako se u sitnim noćnim satima, nakon što se kafići zatvore gosti odluče olakšati gdje god da stignu.

Ovo je glas Engleza koji gotovo cijeli život živi u Dubrovniku. Traži strožu kontrolu.

“Svaku večer od ponoći, ponoć i kvarat do 4-5 ujutro. Svako večer. kako to izgleda? Krasno. —Evo na jednu noć bude između 10 i 20 puta što ja vidim, a ja hoću da spavam”, rekao je Marc Van Bloemen, stanovnik dubrovačke povijesne jezgre .

I to nije za čuditi se jer jedini javni WC unutar zidina radi samo do 20 sati.

“Stvarno u noćnim satima javni Wc-i trebau stajti otvoreni, a to da će se neki neodogvorni pojedinac pojavit, pojavit će se, al na kraju krajeva imamo kamere”,izjavio je Marin Krstulović, predsjednik Gradskog kotara Grad .

Ali kamere očito samo služe reda radi. Policijski službenici koji provode redovne dnevne i noćne ophodnje. Na urinaše i alpiniste, kažu, nisu naišli.

“Vjerujemo da se radi o izoliranim slučajevima obzirom da statistika kojom mi raspolažemo govori da je broj remećenja javnog reda i mira ove godine u značajnijem padu nego je to bilo i prošle godine”, rekla je Andrijana Biskup, glasnogovornica Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Takva je statistika i gradskih komunalnih redara, ali pitanje je, je li stvarno manje remećenja reda i mira ili Dubrovčani ove spasonosne sezone manje prijavljuju incidente u jezgri. U koju se ne smije u kupaćem kostimu ili bez majice.

“Mislim da je to u redu. pokušavate zadržati malo elegnacije u gradu i mislim da je to sasvim u redu”, dodao je Bobby iz SAD-a.

“Moram nositi majicu? Maloprije sam bio bez nje. Ne znam baš, pa vruće je ljeti. Možda bismo i mogli šetati bez majica neko kratko vrijeme”, rekao je Peter iz Bugarske.

Za takve želje postoji kazna u iznosu od tisuću kuna.

“I koliko ste ih naplatili ove godine? Pa evo ove godine smo naplatili samo jednu kaznu domaćem čovjeku koji nije znao, upozorili smo ga, ponovno smo ga zatekli znači naplaćena mu je kazna od tisuću kuna. Strance smo imali možda tisuće upozorbi međutim sve se svelo na usmeni nalog”, rekao je Ivica Cumeljan, komunalni redar Grada Dubrovnika.

Ali upozorenja se brzo zaboravljaju. Možda su izolirani slučajevi i kratkog vijeka, ali očito na njih zažmiri svatko kada je u pitanju spas turističke sezone.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari