NEMA MIRA

NAPADI U KABULU Preko 90 mrtvih! Islamska država preuzela odgovornost, Biden zaprijetio

Foto: Screenshot, Twitter

Nešto iza 15:30 po hrvatskom vremenu u Kabulu su jučer odjeknule su dvije velike eksplozije. Jedna se dogodila na ulazu u kabulsku zračnu luku, kod tzv. Abbey Gatea, a druga kod hotela Baron, od zračne luke udaljenog nekoliko stotina metara, a u oba slučaja radilo se o napadima bombaša samoubojica. 

Odgovornost za napad preuzela je afganistanska ispostava Islamske države, poznata kao ISIS-K, prenosi Index.

Poginulo najmanje 60 civila i 12 američkih vojnika, najmanje 160 ranjenih

U napadima je poginulo najmanje 60 civila i 12 američkih vojnika. Među ubijenim vojnicima je 11 marinaca i jedan vojni liječnik.

160 ljudi je ranjeno, kao i 15 američkih vojnika.

Među poginulima i ozlijeđenima ima djece.

VIDEO DANA:

Biden: Vi koji ste izveli napad, naći ćemo vas i platit ćete za ovo

Nakon napada se javnosti obratio američki predsjednik Joe Biden.

“Teroristi su večeras napali Kabul”, počeo je Biden. “ISIS-K oduzeo je živote američkih vojnika. Ranio je mnoge civile i mnogi civili su ubijeni. Ubijeni američki vojnici bili su junaci, junaci koji su spašavali živote drugih”, rekao je Biden.

“Onima koji su izveli napad – znajte, nećemo oprostiti, nećemo zaboraviti, lovit ćemo vas i platit ćete”, zaprijetio je Biden.

“Moramo dovršiti ovu misiju. Teroristi nas neće zaustaviti, nastavit ćemo evakuacije. Naredio sam napade na lokacije ISIS-K. Ovi teroristi neće pobijediti. Spasit ćemo Amerikance i naše saveznike. Udarit ćemo teroriste kad želimo, gdje želimo i kako želimo”, kaže Biden. Nešto ranije je glavni američki zapovjednik general Kenneth F. McKenzie na presici u Pentagonu zaprijetio akcijom protiv onih koji su izveli napad.

Talibanski glasnogovornik: Upozorili smo Amerikance

Ranije tijekom dana se oglasio talibanski glasnogovornik Zabiullah Mujahid koji je poručio kako su talibani Amerikance upozorili na moguće napade terorističkih grupa poput ISIS-a.

“Talibani su predani međunarodnoj zajednici i neće dopustiti teroristima da koriste Afganistan kao bazu za svoje operacije. Talibani su upozorili američke trupe na moguće terorističke skupine poput ISIS-a”, stoji u poruci Mujahida.

Prije eksplozija netko je pucao dok je polijetao avion talijanske vojske koji je evakuirao gotovo 100 afganistanskih civila iz Kabula.

Napadi uslijedili prije mnogih upozorenja

Napadi su ozlijedili nakon što je više zapadnih zemalja upozorilo na mogućnost terorističkog napada na aerodrom u Kabulu.

Britanski ministar oružanih snaga James Heappey rekao je da je prijetnja terorističkim napadom, zbog koje je niz zapadnih zemalja izdao upozorenja svima koji se nalaze kod aerodroma u Kabulu, “vrlo kredibilna”. Prijetnju je opisao kao vrlo ozbiljnu te naveo kako izvještaji obavještajnih službi kažu da bi se napad mogao dogoditi svakog časa. Na pitanje bi li se napad mogao dogoditi u narednih par sati, Heappey je samo kratko rekao: “Da.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari