POSLUJU S GUBICIMA

Video | Poskupljenje plavog dizela shrvalo je ribare: ‘Bez brzih potpora, dio posada doživjet će debakl’

02.11.2021., Rijeka - 31 ribarica, vecinom sa zadarskog podrucja, na Mololongu u luci iskrcava plavu ribu nakon ribolova u Kvarnerskom zaljevu.

Poskupljenje plavog dizela u godinu dana s 4 kune na osam po litri moglo bi privezati neke ribarske brodove

Zbog drastičnog poskupljenja plavog dizela, brojni ribari posluju s gubicima pa im je iz Vlade obećana nova potpora od 75 milijuna kuna. U luci Brižine u Kaštelima okupili su se ribari iz četiri dalmatinske županije kako bi od Uprave ribarstva čuli kako misle spasiti ribarski sektor.

Poskupljenje plavog dizela u godinu dana s 4 kune na osam po litri moglo bi privezati neke ribarske brodove, donosi RTL.hr.

Više u VIDEOPRILOGU:

”Nemamo 2 tone to kad to potrošimo onda ćemo se vezati dok ne dođu nove potpore. Potrošim dnevno oko 500 litara dnevno”, rekao je Milivoj Mamić, ribar sa Brača.

”Meni je jedan radni dan tisuću litara na ovu cijenu to je osam tisuća kuna ukoliko danas ulovimo 10 tisuća vrijednosti to je ekstra ulov. Ako uzmemo troškove plaće prema ribarima gdje one iznose 30 posto ulova znači samo gorivo i plaće je 11 tisuća a ulovio sam 10”, izjavio je Antonio Šunjić, predsjednik Ceha ribara za Splitsko-dalmatinsku županiju.

Njih stotinjak stiglo je u luku Brižine, na sastanak s predstavnicima Uprave za ribarstvo. Novoobećana potpora Vlade u iznosu od 75 milijuna kuna ide ne samo za ribare, nego i za prerađivače, ali povećale bi se I već postojeće potpore.

”Cijeli sektor ima problem ne samo ribarstvo. Tako da ćemo s ovom potporom pokušati riješiti ovaj problem i također ćemo deminis potporu podignuti sa 130 kuna dan na 200 tako da pomognemo također i ribarima”, kazao je Ante Mišura, ravnatelj Uprave za ribarstvo.

Isplate se planiraju između 15. travnja i 1. lipnja, a ribari apeliraju da se birokracija ubrza.

”Jer ovi ljudi trebaju pomoć danas, a trebali su je i jučer. Ukoliko budemo čekali na provedbu ove pomoći mjesecima onda se bojim da će veliki dio ovih posada doživjeti debakl i da će ostati privezani trajno”, rekao je Petar Baranović, predsjednik Odbora za ribarstvo Hrvatske poljoprivredne komore.

U ribarskom sektoru plaću prima oko 10 tisuća ljudi, pa se ribari nadaju da će pomoć stići na vrijeme prije nego brojni odustanu stjerani u kraj zbog gubitaka u poslovanju, donosi RTL.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari