POSTIZBORNA KOMBINATORIKA: Koje su sve moguće opcije za sastavljanje saborske većine?

Prilično je jasno da nitko na izborima neće odnijeti aposlutnu pobjedu, a kombinacija za okupljanje saborske većine je mnogo

Nakon izborne noći slijedi i onaj drugi, ništa manje napet dio, a to je poslijeizborna kombinatorika.

RTL-ov reporter Hrvoje Krešić je, prema rezultatima RTL ankete, analizirao tko bi sve i u kojim kombinacijama mogao sastaviti saborsku većinu, a nakon toga i vladu.

Kombinacija je zaista mnogo, a prilično je jasno da nitko neće odnijeti apsolutnu pobjedu nego će, sasvim suprotno, situacija biti dosta izjednačena.

Koje su realne mogućnosti?

Koalicija HDZ-a i Mosta

Prema RTL-ovom istraživanju, HDZ s partnerima osvaja 55 mandata u Hrvatskoj, uz vjerojatna tri iz dijaspore, što je 58. Doda li se Mostovih 12, to je 70, uz tri Bandićeva mandata to je 73, nakon čega ostaje pitanje – što će napraviti osam manjinaca?

Milorad Pupovac je već jasno dao do znanja da je jako sklon HDZ-u Andreja Plenkovića, ne smeta mu više ni Zlatko Hasanbegović, no pitanje je hoće li svi manjinski zastupnici htjeti u koaliciju sa HDZ-om i Mostom. Ovisno o tome, moguće je dogurati barem do 75-76, a možda i do 80 mandata, što je većina.

Narodna koalicija i Most

Odluči li Most ići sa SDP-om, situacija je jednostavnija – 62 mandata Narodne koalicije te tri IDS-a sa 12 mandata Mosta čine 77 mandata. To je većina kojoj bi se vrlo vjerojatno pridružili predstavnici manjina, možda još i nekih drugih stranaka.

No, ova je suradnja pod velikim upitnikom. MOST se ipak pokazao kao konzervativni pokret koji znatno više na piku ima SDP nego HDZ, što se vidjelo i u ovoj kampanji.

Koji bi bili ‘nevjerojatniji’ scenariji?

Narodna koalicija bez Mosta

Pretpostavimo da mandatima Narodne koalicije i IDS-a možemo dodati i svih osam mandata zastupnika nacionalnih manjinam, to nas dovodi do brojke od 73 mandata, što znači da bi tri mandata nedostajala za formiranje većine.

Zoran Milanović mogao bi ih tražiti među zastupnicima Milana Bandića, tamo će vjerojatno biti njegov stari suradnik Radimir Čačić, zatim među zastupnicima Živog zida, gdje bi mogli biti predstavnici Udruge Franak kojima je Milanovićeva vlada ipak olakšala život, a moguće je čak da bi Milanović kucao i na vrata HDSSB-a.

HDZ bez Mosta

HDZ-u je bez Mosta život ipak značajno kompliciraniji. Morali bi okupiti apsolutno sve ostale stranke koje ulaze u Sabor kako bi ostvarili vrlo krhku parlamentarnu većinu od 77 mandata.

Velika koalicija

Konačno, tu je i ono što nikad prije nismo vidjeli u hrvatskoj politici, a to je velika koalicija SDP-a i HDZ-a. Ukoliko bi ju formirali bez svojih partnera iz predizbornih koalicija, dakle ukoliko bi to bila koalicija isključivo između SDP-a i HDZ-a, imali bi zajedno oko stotinjak mandata, odnosno solidnu stabilnu većinu za ozbiljne reforme i projekte.

No, pitanje je jesu li razlike između dvije najveće stranke još uvijek nepremostive, ili nisu.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari