BIRAČI KOJI ŽIVE U KONTEJNERIMA

Potres i politika na Banovini: Kandidati se smiješe s plakata na ruševinama, birače zanima samo obnova

Screenshot: RTL

A da bi od najgore napravio najbolju – župan, tko god on bio – treba dobru suradnju s gradonačelnicima

Zanimljivi su svakako i izbori na potresom pogođenim područjima. Kandidati se biračima koji žive u kontejnerima, smiješe s jumbo plakata postavljenih na srušene zgrade, a obnova, koja nakon 4 mjeseca nije ni počela, je naravno glavna tema. Po treći mandat na čelu Petrinje juriša Čačićev Darinko Dumbović, a u Sisku SDP-ova Kristina Ikić Baniček. Trećem se mandatu nada i župan Ivo Žinić, koji je opterećen aferama istupio iz HDZ-a, pa se kandidirao kao nezavisni. Konkurencija mu je HDZ-ov mladi lav Ivan Celjak, ali i glavni urednik radija u Sisku Danijel Berdais koji uživa potporu SDP-a, piše Vijesti.hr

Pogledajte više u Videoprilogu:

Umjesto obnove i radnika, na kućama plakati i kandidati. Smiješe se s ruševina i pozivaju Petrinjce i Siščane da ih u nedjelju zaokruže. Ali građane zanima samo jedno – obnova.

“Nadam se da će za mog života ovo barem porušiti, a možda za unuke izgraditi” Neno
“Fran komlinović mi se svidio, ali ima drugu koaliciju i to mi se ne sviđa. Sadašnji gradonačelnik je napravio propast”, tvrdi Gabrijel Čačić.

Mnogi sugrađani za obnovu krive sadašnjeg gradonačelnika, jel netko može bolje?

“Sumnjam. Lako je jezikom mlatiti praznu slamu”, ističe Mladen Belajec.

“Tko kog dođe, svi su isti”, kazala je Antonija.

Novi stari gradonačelnik želi biti Darinko Dumbović, a ima sedam protukandidata. Od ravnatelja škola do časnika. HDZ-ova kandidatkinja je Magdalena Komes, ravnateljica Doma za stare i nemoćne, nekadašnja zaposlenica gradske uprave. Misli da zbog spore obnove grad treba novo vodstvo.

“Mnogobrojne donacije su dolazile, a ne znamo gdje su završile. Nisu određeni jasni kriteriji od strane gradonačelnika. četiri mjeseca nakon potresa nisu dodijeljena došla do krajnjih korisnika odnosno potrebitih, niti donacije od 30 milijuna od strane države u potpunosti. Gradonačelnik je imao svoje dvije prilike, brojni milijuni su došli na raspolaganje Gradu petrinji. Nije ih znao iskoristiti, nije iskoristio svoje prilike, smatram da mu je vrijeme za mirovinu”, izjavila je Magdalena Komes.

U mirovinu Dumbović nakon dva mandata ne planira. Zatekli smo ga na terenu u Mošćenici.

“Tu smo da pomognemo”, rekao je Dumbović sumještanima.

A potres mu je u kampanji odmogao, priznaje Dumbović. “Ono što gradite sedam ili osam godina, kad vam se sruši za 10-ak ili 20-ak sekundi onda si postavljaš pitanje da li je to križ”, smatra Dumbović.

Najveća protukandidatkinja vam je upravo Magdalena Komes.

“Ona nema svoje ime i prezime. Ona svoje ime i prezime može dobiti samo kroz stranku HDZ.

Što ako izgubite? HAHA, ne vjerujem da mogu izgubiti, ja sam optimista”

Baš kao i Dumbović treći mandat u Sisku lovi Kristina Ikić Baniček, kao i župan, koji više nije HDZ.

Na prošlim lokalnim izborima u drugom krugu uvjerljivo je pobijedio Ivo Žinić. Sada u utrku ide kao nezavisan opterećen brojnim aferama i izlaskom iz HDZ-a, koji sada na čelu jedne od najsiromašnijih županija sa 150 tisuća stanovnika vidi Ivana Celjaka.

Nemiri u HDZ-u bi na ruku mogli ići SDP-u, koji županiju želi oživjeti uz Daniela Berdaisa, radijskog čovjeka u čiji je studio nakon 30 godina ozbiljno ušla i politika.

“Ja volim reći da mi ovdje već 25 godina životarimo, da su nam obećavali novi početak još početkom ’95. godine. O našoj županiji se uvijek govori da je najgora, najlošija, najdevastiranija, najsiromašnija i ja sam odlučio to najgore pretvoriti u najbolje i pokazati da se ne mora uvijek uz političare vezani nemoral i nepoštenje.”

A da bi od najgore napravio najbolju – župan, tko god on bio – treba dobru suradnju s gradonačelnicima. Jer jedna od najsiromašnijih županija teško je potresena.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari