POČELA INVAZIJA

PRATITE UŽIVO Ruske snage napale gradove u Ukrajini: Odjekuju sirene za zračnu opasnost

RTL

Ukrajinom odjekuju ekplozije, predsjednik Zelenskij proglasio je ratno stanje! Putin je napad najavio u 4 ujutro

Ruske snage ispalile su u četvrtak projektile na nekoliko gradova u Ukrajini i iskrcale snage na njezine južne obale, objavili su ukrajinski dužnosnici i mediji, nakon što je predsjednik Vladimir Putin odobrio, kako je nazvao, specijalnu vojnu operaciju na istoku.

Ubrzo nakon što se Putin obratio na ruskoj državnoj televiziji, u tišini prije zore u ukrajinskom glavnom gradu Kijevu mogle su se čuti eksplozije.

RTL-ova reporterka Leona Šiljeg s mjesta događaja javila je da su Kijevom od jutra odjekivale sirene. Naređena je i evakuacija hotela u kojem se nalazi ekipa RTL-a.

“Putin je upravo pokrenuo potpunu invaziju na Ukrajinu. Mirni ukrajinski gradovi su pod udarima”, rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba na Twitteru.

“Ovo je agresivni rat. Ukrajina će se braniti i pobijedit će. Svijet može i mora zaustaviti Putina. Vrijeme je za djelovanje.”

Rusija je zahtijevala prekid širenja NATO-a na istok, a Putin je ponovio svoj stav da je članstvo Ukrajine u atlantskom vojnom savezu pod vodstvom SAD-a neprihvatljivo.

Rekao je da je odobrio vojnu akciju nakon što Rusiji nije preostalo ništa drugo nego da se brani od, kako je rekao, prijetnji koje dolaze iz moderne Ukrajine, demokratske države od 44 milijuna ljudi.

<

Rusija preuzela kontrolu nad nuklearkom u Černobilu

Ruske trupe preuzele su kontrolu nad nuklearnom elektranom u Černobilu. Potvrdio je to za Reuters savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak.

Oglasio se i ruski predsjednik Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin u Moskvi je okupio vodeće ruske oligarhe i iznio im planove o napadu na Ukrajinu. Među oligarsima bili su i Herman Gref, šef Sberbanke i Aleksandr Djukov, šef Gazproma.

Putin je kazao da je napad bio nužan.

“Mogli su stvoriti takve rizike da ne bi bilo jasno kako bi Rusija mogla nastaviti postojati”, kazao je Putin.

Istaknuo je i da Rusija ostaje dio globalnog gospodarstva i dodao da Moskva ne planira oštetiti sustav kojem pripada.

“Naša vlada treba dati više slobode poduzetnicima, ali ne može predvidjeti geopolitičke rizike”, kazao je.

Upozorio je partnere Rusije te poručio ne bi trebali pokušavati istisnuti Rusiju s tržišta.

U Kijevu mirno i pod kontrolom

Nacionalna garda Ukrajine na službenom Facebook profilu objavila je da je situacija u Kijevu mirna i pod kontrolom.

“Policijski službenici zajedno s vojnicima Nacionalne garde Ukrajine pojačavaju svoje redove kako bi osigurali javnu sigurnost i red. Također, službenici zakona odrađuju posao s osobama vezanim za mjere osobne sigurnosti i ponašanjem u ekstremnim situacijama”, naveli su.

Članice G7 poručile: Putin je na krivoj strani povijesti

U zajedničkoj izjavi nakon virtualnog sastanka čelnika skupine G7, navedeno je kako je na sastanku zaključeno da je Putin vratio rat na europski kontinent.

Dodali su kako se ovime smjestio na krivu stranu povijesti, a ističu i kako osuđuju ruskog predsjednika jer je odbio diplomatski put po pitanju sigurnosti Europe, iako su, kako tvrde, to pokušali u nekoliko navrata.

“Ujedinjeni smo s partnerima, uključujući NATO, EU i njihove države članice kao i s Ukrajinom te nastavljamo raditi sve što će očuvati pravilima uvjetovan svjetski poredak”, naveli su između ostalog.

Sastanak čelnika G7 trajao je oko sat vremena, istaknuli su iz Bijele kuće.

Leona Šiljeg uživo iz Ukrajine

Leona Šiljeg javila se iz Kijeva u eter RTL Vijesti pa otkrila ​kakvo je stanje u glavnom gradu Ukrajine.

Kaže kako je zadnja informacija da je kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko proglasio policijski sat, a dodaje kako je prije nekoliko trenutaka trgom prošla kolona blindiranih vozila, ali inače je trg prazan.

Otkrila je i koliko je Hrvata napustilo državu i na koji je to način uopće moguće.

Plenković pozvao Milanovića da održe sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predložio je predsjedniku Republike da u petak sazovu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog ruske agresije na Ukrajinu.

“Poštovani gospodine predsjedniče Republike,

Na temelju Članka 4. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske, predlažem da sutra sazovemo sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Predlažem da jedina točka dnevnog reda sutrašnje sjednice bude vojna agresija Rusije na Ukrajinu”, stoji u pozivu.

Prema Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske sjednicu VNS-a zajednički sazivaju i pitanja o kojima će se raspravljati i odlučivati zajednički utvrđuju predsjednik Republike i predsjednik Vlade.

Ruska vojska ušla u zonu černobilske nuklearke

Kako javlja RTL-ova reporterka Leona Šiljeg, ruska vojska ušla je u zonu černobilske nuklearke iz smjera Bjelorusije.

Informacija je to koju je potvrdio i savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, javlja Reuters.

Ruska vojska ušla u zonu černobilske nuklearke

Kako javlja RTL-ova reporterka Leona Šiljeg, ruska vojska ušla je u zonu černobilske nuklearke iz smjera Bjelorusije.

Informacija je to koju je potvrdio i savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, javlja Reuters.

Poljska priprema vlak za prijevoz ranjenih Ukrajinaca

Poljska priprema medicinski vlak za prijevoz Ukrajinaca ranjenih u ruskoj invaziji, obavijestilo je ministarstvo zdravlja te zemlje.

“Učinit ćemo sve da osiguramo da svaka osoba koja uđe na teritorij Poljske ima pristup zdravstvenoj skrbi, uključujući hospitalizaciju. U bolnicama se pripremaju kreveti za prihvat ranjenika”, stoji u obavijesti ministarstva koje prenosi Reuters.

Poljski ministar zdravstva Adam Niedzielski rekao je da je Poljska pripremila popis od 120 bolnica u kojima se mogu liječiti ljudi pogođeni sukobom u Ukrajini.

“Ukupno procjenjujemo da bi u ovom trenutku bilo moguće primiti nekoliko tisuća pacijenata ozlijeđenih u sukobu, uključujući i one teško ozlijeđene”, rekao je Niedzielski lokalnim medijima.

Ruske vlasti zabranile građanima sudjelovanje u antiratnim prosvjedima

Ruske vlasti upozorile su građane da ne sudjeluju u antiratnim prosvjedima, upozorio je Istražni odbor zemlje u priopćenju u četvrtak.

“U vezi sa širenjem poziva na sudjelovanje u neredima i skupovima vezanim uz napetu vanjskopolitičku situaciju”, u priopćenju odbora upozorava se na “negativne pravne posljedice ovih radnji, koje uključuju kazneni progon i kaznenu odgovornost”.
“Treba imati na umu da držanje kaznenog dosijea ima negativne posljedice i ostavlja trag na budućnost osobe”, dodali su iz Istražnog odbora.

Oglasila se i glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

“Kao prvo, ovo nije početak rata. To je vrlo važno. Pokušavamo spriječiti razvoj događaja koji bi mogao eskalirati u svjetski rat. A kao drugo, ovo je kraj rata”, rekla je Zaharova.

Analitičari: ‘Putin prijeti nuklearnim oružjem. Pitanje je koliko će se ruski vojnici htjeti boriti’

Božo Kovačević, bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji i Davor Boban s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, u izvanrednim vijestima RTL-a govorili su o ruskom napadu na Ukrajinu.

Na pitanje može li se reći da je 24. veljače 2022. počeo Treći svjetski rat, Kovačević je kazao da nije isključena ta mogućnost.

“Možemo očekivati nastojanje ruske vojske da u potpunosti okupira Ukrajinu. Teško je govoriti o spremnosti ukrajinske vojske da se duže vremena uspješno suprotstavlja”, rekao je Kovačević, a Boban je dodao da sumnja da će protiv nuklearne sile netko biti spreman slati svoje vojnike.

Kovačević se osvrnuo i na Putinovu izjavu da će svi koji će se umiješati trpjeti posljedice.

“To je prijetnja upotrebom nuklearnog oružja i jasno je zbog čega NATO i SAD tako kako reagiraju. Taj način odnosa prema agresiji, koji je opravdan zbog nuklearne opasnosti, daje naslutiti, ne kažem da je to tako, da se SAD pomirio s tim da će dio Ukrajine, ako ne i cijela, biti pod ruskom okupacijom”, zaključio je Kovačević.

Finska najavila mogućnost pristupanja NATO-u

Samo nekoliko sati nakon početka napada Rusije na Ukrajinu predsjednica vlade Finske Sanna Marin izjavila je u nacionalnom parlamentu da je prijetnja ratom ogromnih razmjera danas “stvarnija nego što je to bila ikad tijekom dugo vremena” i da će “akcija Rusije imati dugoročne posljedice po odnose Finske i Rusije”.

“Ako bi to iziskivala naša nacionalna sigurnost, spremni smo zatražiti članstvo u NATO-u”, kazala je premijerka Marin.

U napadu na bolnicu poginule su četiri osobe, izvijestila je Ukrajina

Ukrajinsko vojno zapovjedništvo priopćilo je da su četiri osobe poginule, a 10 ozlijeđeno nakon što je ruska granata pogodila bolnicu u Vuhledaru u regiji Donjeck na istoku Ukrajine. Rečeno je da je među ozlijeđenima šest liječnika.

Ukrajina je priopćila da je Rusija izvela 203 napada od početka dana na gotovo cijelom Ukrajinskom teritoriju, prenosi Reuters.

Borbe se vode u regiji Lugansk, u blizini grada Schastye, a “neprijatelj i dalje trpi gubitke”, navodi se u priopćenju.

Dodaje se da “graničari zajedno s Oružanim snagama i NMU drže obranu i odbijaju napade”.

Zelenskij: ‘Ubili smo 50 ‘okupatora’, odbijamo napade’

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij kaže da oružane snage njegove zemlje odbijaju napade u području Donbasa u istočnoj Ukrajini, kao i u drugim dijelovima zemlje. Nasuprot tome, Rusija kaže da je naišla na manji otpor.

Ukrajinska vojska izvijestila je da je ubila oko 50 ruskih “okupatora” i oborila najmanje šest ruskih zrakoplova, iako to nije neovisno provjereno, javlja BBC.

Šef NATO-a: ‘Ovo je namjeran, hladnokrvan napad’

Ruski “neopravdani i ničim izazvani” napad na Ukrajinu dovodi u opasnost bezbrojne nedužne živote, kaže glavni tajnik NATO-a na novianrskoj konferenciji u Bruxellesu.

Jens Stoltenberg kaže da je Rusija pokrenula zračne i raketne napade, kopnene snage i specijalne snage iz više smjerova ciljajući ukrajinsku vojnu infrastrukturu i glavna urbana središta.

“Ovo je namjerna, hladnokrvna i dugo planirana invazija”, rekao je Stoltenberg i dodao da će ruski čelnici snosit punu odgovornost za svoje nepromišljene postupke i izgubljene živote.

Lukašenko: Bjeloruske trupe će sudjelovati u invaziji ako bude potrebno

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko kaže da bjeloruske trupe trenutno ne sudjeluju u ruskoj invaziji, ali bi mogle sudjelovati ako bude potrebno.

Ruski konvoji ušli su u Ukrajinu iz Bjelorusije. Moskva već tjednima ima trupe u Bjelorusiji, navodno za vojne vježbe. Bjelorusija je dugogodišnji saveznik Rusije.

“Opet kažem: naše trupe nisu tamo. Ali ako je potrebno, ako je potrebno Bjelorusiji i Rusiji, hoće”, rekao je Lukašenko u izjavi koju je prenijela državna novinska agencija Belta.

Milanović osudio rusku agresiju i održao hitan sastanak s Oružanim snagama

Predsjednik Republike Zoran Milanović oštro osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu, a napade ruskih vojnih snaga smatra neprihvatljivim kršenjem ukrajinskog suvereniteta.

Predsjednik Milanović poziva Rusiju na prekid vojnih napada protiv Ukrajine, nada se brzom smirivanju situacije i nastavku diplomatskih aktivnosti u cilju pronalaženja mirnog rješenja. Predsjednik Milanović izražava žaljenje zbog ljudskih žrtava u Ukrajini. Republika Hrvatska kao članica NATO saveza i Europske unije postupat će u ovoj situaciji u okviru svojih obveza.

Zbog ratnog sukoba u Ukrajini, predsjednik Milanović sazvao je jutros hitan sastanak s čelnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske i hrvatskih obavještajnih agencija.

Poginulo 40-ak ukrajinskih vojnika i desetak civila među kojima i jedan dječak

 

Najmanje 40 ukrajinskih vojnika i desetak civila poginulo je u četvrtak u prvim satima ruske invazije na Ukrajinu, rekao je novinarima savjetnik ukrajinskog predsjednika, prenose agencije.

“Znam da je poginulo više od 40 ukrajinskih vojnika i da je nekoliko desetaka ozlijeđeno te da je poginulo desetak civila” širom zemlje, rekao je Oleksij Arestovič.

Na području regije Harkova poginuo je dječak kada su granate pogodile stambenu zgradu, objavila je hitna služba.

Olaf Scholz: Ukrajina ima podršku Njemačke

 

Njemački kancelar Olaf Scholz je ruski napad na Ukrajinu u četvrtak ujutro okarakterizirao kao povredu međunarodnog prava te je u telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim izrazio solidarnost Njemačke.

“U ovom teškom trenutku Vam jamčim punu solidarnost Njemačke”, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz (Socijaldemokratska stranka Njemačke) u telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem.

Ruski tenkovi stigli su u Harkovo

Prema najnovijim izvještajima, koje je, kako se neslužbeno doznaje, potvrdio i ukrajinski dužnosnik, ruski se tenkovi već nalaze u Harkovu, drugom najvećem ukrajinskom gradu, prenosi BBC.

Plenković: Hrvatska će podržati paket sankcija Rusiji

Andrej Plenković je na Twitteru napisao da će Hrvatska podržati paket sankcija Rusiji te da je spremna humanitarno i tehnički pomoći Ukrajini, istovremeno pozvavši Moskvu da obustavi vojne operacije.

“Podržat ćemo paket sankcija i spremni smo humanitarno i tehnički pomoći Ukrajini”, poručio je Plenković na društvenoj mreži i pozvao Rusiju da “odmah prestane s vojnim operacijama koje ugrožavaju nevine ljude”.

Objavljena snimka avionskog prometa: Zrakoplova iznad Ukrajine uopće nema

AP je objavio snimku jutrošnjeg civilnog avionskog prometa iznad istočne Europe s Flightradar24.com.

Na snimci se vidi da putničkih aviona iznad Ukrajine uopće nema, ali isto tako i da zračnog prometa nema niti nad Moldavijom, niti  znad pola teritorija Rumunjske, kao niti iznad velikih dijelova Rusije, više od pola Bjelorusije i znatnih područja Mađarske, Poljske i Slovačke.

Ukrajina prekinula diplomatske odnose s Rusijom

Ukrajina je službeno prekinula diplomatske odnose s Rusijom nakon invazije na ukrajinski teritorij, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski na brifingu za novinare.

Predsjednik je također rekao da će dati oružje svima koji ga žele, prenose ukrajinski mediji.

Posljednjih tjedana pojedini ukrajinski civili su dobrovoljno prolazili osnovnu vojnu obuku dok su napetosti s Rusijom jačale.

Litvanski predsjednik proglasio izvanredno stanje i pozvao na sankcioniranje i Bjelorusije

Predsjednik Litve Gitanas Nausėda proglasio je izvanredno stanje u svojoj zemlji zbog jutrošnje invazije Rusije na Ukrajinu te najavio da će parlament dekret potvrditi na izvanrednoj sjednici.

Predsjednik Nausėda rekao je da bi sankcije EU trebale obuhvatiti ne samo Rusiju, već i Bjelorusiju, gdje je Moskva rasporedila oko 30.000 vojnika. “Iz ove zemlje (Bjelorusije op.a.) vrši se agresija”, rekao je Nausėda.

Upitan postoji li opasnost za Litvu, predsjednik je rekao: “Litva je sigurna jer je članica NATO-a od 2004. Nedavno sam čuo uvjeravanja svih čelnika država NATO-a da je članak 5 tvrd”.

Otkazani su svi civilni letovi

U nekoliko dijelova Ukrajine, uključujući Kijev i Harkov, zabilježeni su raketni udari i eksplozije.

U televizijskoj izjavi prije zore, Putin je rekao da Rusija ne planira okupirati Ukrajinu i zatražio je da njezina vojska položi oružje. Nekoliko trenutaka kasnije zabilježeni su vojni napadi.

Ukrajina je rekla da je Rusija pokrenula “invaziju punog razmjera”.

<

Ukrajinska državna služba za zračni promet zatvorila je zračni prostor zemlje jer je zemlja napadnuta.

Obustavljeni su svi civilni letovi je sve letove”zbog visokog rizika za sigurnost zrakoplovstva za civile”.

“Obustavljeno je pružanje usluga zračnog prometa civilnim korisnicima zračnog prostora Ukrajine.”

Ryanair kaže da je otkazao sve letove za i iz Ukrajine za najmanje sljedećih 14 dana.

10:30

Jandroković o Ukrajini: ‘Molim vas da budemo solidarni’

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković iskazao je u četvrtak solidarnost sa narodom Ukrajine koju su jutros napale ruske snage te izrazio uvjerenje i nadu da će vojna djelovanja biti zaustavljena, najavivši u tom smislu i saborsku deklaraciju.

“Molim vas da budemo solidarni, mi smo država koja je u bliskoj prošlosti prošla sličnu situaciju, imala velike ljudske žrtve i materijalne štete, iskazujemo solidarnost sa narodom Ukrajine i vjerujemo i nadamo se da će vojna djelovanja biti zaustavljena”, rekao je Jandroković u Saboru.

Rusi poručuju da ne ciljaju civilno stanovništvo

Rusko ministarstvo obrane reklo je u četvrtak da njihovi zračni napadi nisu ciljali civilno stanovništvo te da ne predstavljaju prijetnju civilima, objavila je novinska agencija RIA.

Glavni stožer ukrajinske vojske objavio je na Facebooku da ruske vojne snage granatiraju istočnu Ukrajinu, ali situacija je “pod kontrolom”. Stožer je dodao da nije bilo iskrcavanja ruskih vojnika u lučkom gradu Odesi.

Čelnik proruskih separatista u istočnoj Ukrajini rekao je u četvrtak da je njihov glavni cilj ponovno vratiti kontrolu u regijama Lugansk i Donjetsk gdje se prostiru odcijepljeni teritoriji, objavila je novinska agencija Interfax.

“Operacija oslobađanja bit će gotova prilično brzo”, obećao je čelnik tzv. Narodne Republike Donjeck, nekoliko sati nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu s ciljem potpore neovisnosti ukrajinskih regija Donjeck i Lugansk pod kontrolom proruskih pobunjenika.

Što do sad znamo o ruskom napadu na Ukrajinu

Evo što sve do sada znamo o početku ruske invazije na Ukrajinu. U nastavku slijedi popis svih ključnih događanja:

  • U TV obraćanju u 05:55 po moskovskom vremenu, ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je “vojnu operaciju” u ukrajinskom istočnom Donbasu
  • Putin je rekao da Rusija djeluje u samoobrani. Pozvao je ukrajinske vojnike da polože oružje. Bilo kakva intervencija vanjskih sila protiv Rusije dobit če “trenutni” odgovor, rekao je
  • Rusija je pogodila ukrajinske gradove projektilima, kaže Ukrajina. Također se navodi da je oborio ruski zrakoplov, što Moskva poriče.
  • Konvoji vojnika i tenkova ušli su u Ukrajinu sa svih strana. Jedan konvoj je prešao iz Bjelorusije na mjestu sjeverno od glavnog grada Kijeva. Drugi je ušao s Krima na jugu, koji je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. godine
  • Navodi se da je ubijeno najmanje osam osoba
  • Duge su prometne gužve dok stanovnici pokušavaju pobjeći iz glavnog grada Kijeva. Ostali stanovnici sklonili su se u metro stanicama. Dopisnici BBC-a kažu da, iako su ljudi očekivali napad, razmjer invazije ih je iznenadio
  • Ukrajina je proglasila izvanredno stanje. Ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba pozvao je na razorne sankcije, uključujući zabranu Rusije iz međunarodnog sustava bankovnih prijenosa Swift
  • Cijene nafte skočile su na više od 100 dolara po barelu prvi put u sedam godina.
  • Ruska valuta, rublja, pala je na najniži nivo svih vremena u odnosu na dolar i euro; Britanska tržišta su pala
  • Osude svjetskih čelnika pljušte na sve strane dok je američki predsjednik Joe Biden rekao je da će rat donijeti “katastrofalne gubitke života”; Britanski premijer Boris Johnson rekao je da je zaprepašten “ničim izazvanim napadom”

Rusi granatiraju aerodrom u Karkivu

Rusija je raketno napala aerodrm Ivano-Frankivsk u Karkivu. Duge su prometne gužve dok stanovnici pokušavaju pobjeći iz glavnog grada Kijeva.

Ostali stanovnici sklonili su se u metro stanicama. Dopisnici BBC-a kažu da, iako su ljudi očekivali napad, razmjer invazije ih je iznenadio.

Reuters javlja da će policija dijelit oružje vojnim veteranima u Ukrajini kao odgovor na rusku akciju.

Isto tako šire se vijesti da se Ukrajinci potiču da se pridruže jedinicama teritorijalne obrane zemlje.

Vojni analitičar za RTL.hr: ‘Ne samo Rusi, čuje se već da ulaze i Bjelorusi’

Ukrajina u ovim trenucima trpi uvijek najteži, najgori prvi udar Rusije i sve što se dalje bude događalo, ovisi o tome koliko će ga organizirano uspjeti podnijeti, kazao je za naš portal vojni analitičar Igor Tabak.

“U prvom napadu gađane su zapovjedne strukture, vojni aerodromi, logistička čvorišta, velika skladišta, a kako izgleda, pojavile su se snimke Rusa u predgrađima Harkova, čuje se o ulasku i Rusa i Bjelorusa iz Bjelorusije u Ukrajinu. To je velika novost, budući da se svih ovih godina Bjelorusija pažljivo držala u tom sukobu.”

Bivši predsjednik Ukrajine: ‘Putin je moderni Hitler’

Bivši ukrajinski predsjednik i sadašnji zastupnik Petro Porošenko rekao je da je “danas tragičan dan”, ali da će Ukrajina prevladati.

Govorio je ispred parlamenta dok zastupnici vode krizne razgovore u Kijevu.

Porošenko, koji je bio na vlasti od 2014. do 2019., također je usporedio ruskog predsjednika Vladimira Putina s modernim Hitlerom.

Situacija u ukrajinskom parlamentu je napeta, a unutra je mnogo naoružanih ljudi, kaže za BBC ukrajinski novinar.

Vučić hitno saziva Savjet za nacionalnu sigurnost

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić za 13 sati sazvao je sjednicu Savjeta za nacionalnu sigurnost.

Nakon toga očekuje se sazivanje srbijanske vlade u 15 sati kada bi se Vučić trebao obratiti članovima vlade vezano za stanje u Ukrajini.

Aleksandar Vučić ocijenio je prije dva dana, nakon što je Putin priznao dvije samoproglašene republike na istoku Ukrajine, da pozicija Srbije “nije laka” te da će Beograd biti pod pritiscima da uvede sankcije Rusiji.

EU planira masovne sankcije protiv Rusije

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen kaže da će danas europskim čelnicima biti predstavljen “paket masivnih i ciljanih sankcija” na odobrenje.

“Ovim ćemo paketom ciljati na strateške sektore ruskog gospodarstva blokirajući njihov pristup ključnim tehnologijama i tržištima. Oslabit ćemo gospodarsku bazu Rusije i njezinu sposobnost modernizacije”, rekla je von der Leyen.

“Osim toga, zamrznut ćemo rusku imovinu u EU-u i zaustaviti pristup ruskih banaka europskom financijskom tržištu. Kao i s prvim paketom sankcija, usko smo povezani s partnerima i saveznicima. Ove su sankcije osmišljene tako da poduzmu teške utječu na interese Kremlja i njihovu sposobnost financiranja rata.”

Ukrajina kaže da je najmanje osam poginulih u ruskom napadu

Najmanje je osmero ljudi poginulo, a devet ranjeno u ruskom granatiranju u četvrtak ujutro, rekao je savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova u četvrtak, nakon što je Rusija pokrenula masivan zračni i kopneni napad na susjednu državu.

Separatisti u Ukrajini rekli su da su zauzeli male gradove Staniciju Luhansku i Šastiju, dok su kijevske vlasti potvrdile da su proruske snage napredovale na teritoriju pod vladinim snagama.

Prema separatistima, snage su napredovale preko rijeke Severski Donec, koje je do sada činila crtu bojišnice između vladinih i proruskih snaga.

Ljudi bježe kiz Kijeva! Ogeomni su redovi ispred bankomata

Ukrajinci masovno napuštaju gradove i podižu novac. Na bankomatima se stvaraju ogromne gužve.

09:07

Ruski napadi dolaze sa svih strana, ulaze i prkeo Krima

Ukrajina kaže da su ruska vojna vozila ušla u zemlju na više lokacija, uključujući iz Bjelorusije na sjeveru i Krima na jugu.

Ostali prijelazi dogodili su se na istoku, u regiji Harkhiv i Lugansk. Prema ukrajinskoj graničnoj službi, Rusija je otvorila vatru iz topništva prije nego što je poslala vojna vozila.

Dosadašnji dokazi sugeriraju da napad dolazi sa svih strana.

RTL-ova reporterka Leona Šiljeg javlja da je Rusija ušla iz Krima u Hersonslu oblast.

Prve žrtve sukoba: Poginulo je sedam osoba, a nestalo 19

Sedam osoba poginulo je  u bombardiranju ruskih snaga, priopćila je ukrajinska policija.

Dužnosnici kažu da je u napadu na vojnu jedinicu u Podilsku, izvan Odese, ubijeno šest osoba, a ranjeno sedam. Nestalo je i devetnaest osoba.

Jedna osoba je preminula u gradu Mariupolju, priopćili su.

08.50

Ukrajinci tvrde da su srušili pet ruskih aviona i helikopter

Ukrajinska vojska tvrdi da je u četvrtak da je oborila pet ruskih zrakoplova i helikopter na istoku zemlje u blizini enklave koju drže pobunjenici, prenosi Reuters.

“Prema podacima Zapovjedništva Združenih snaga, danas, 24. veljače, na području operacije Združenih snaga oboreno je pet zrakoplova i helikopter agresora”, priopćeno je iz Glavnog stožera.

Javio se i Plenković

“Najoštrije osuđujemo agresiju i invaziju Rusije na Ukrajinu. Ovaj ničim izazvan napad je grubo kršenje suvereniteta i međunarodnog prava. Ovo je isključiva odgovornost Rusije, koju pozivamo da odmah prestane s vojnim napadom. Izražavamo solidarnost s Ukrajinom i ukrajinskim narodom”, napisao je hrvatski premijer Plenković na Twitteru.

Reporterka RTL-a iz Kijeva: Sirene odjekuju gradom!

RTL-ova reporterka Leona Šiljeg i snimatelj Ivan Borojević s mjesta događaja javlja da Kijevom odjekuju sirene za zračnu opasnost kao i da je hrvatska veleposlanica sve pozvala da dođu u veleposlanstvo.

“Najprije su rano ujutro u glavnom gradu odjeknule eksplozije, a onda su se čule sirene. Zvučna uzbuna koja je inače znak da se ljudi sklone na sigurno. Telefon mi se užario, svi zovu pitaju kakva je situacija”, rekla nam je jutros Leona.

“Osim breaking newsa dobila sam i poruke Ukrajinaca – ‘počelo je’. Od ponoći je na snazi izvanredno stanje u trajanju od 30 dana, ljudi su na benzinskama, na bankomatima na samim ulicama trenutno ne vidim gužvu. Sirene su jutros bile jezive”, opisala je reporterka.

“Predsjednik Ukrajine poziva građane da budu smireni”, izvijestila je Leona Šiljeg.

Ekipa RTL-a jučer su stigli u glavni grad Ukranije, a jutros su ih tamo probudite ekplozije.

Ruski vojni konvoji prešli su ukrajinsku granicu

Ruski vojni konvoji prešli su ukrajinsku granicu u sjevernim regijama Černihiv i Sumy, te u istočnim regijama Lugansk i Kharkiv, priopćila je ukrajinska granična služba (DPSU).

Javljaju da je ruskoj ofenzivi prethodila topnička vatra te da je bilo ozlijeđenih među ukrajinskim graničarima, kaže DPSU.

U pripćenju navode da ukrajinski graničari i oružane snage “poduzimaju sve mjere da zaustave neprijatelja”.

07.30

Reporterka RTL-a iz Kijeva: Sirene odjekuju gradom!

RTL-ova  reporterka Leona Šiljeg s mjesta događaja javlja da Kijevom odjekuju sirene za zračnu opasnost kao i da je hrvatska veleposlanica sve pozvala da dođu u veleposlanstvo.07.00

Interfax: Sepratisti pokrenuli operacije u Donjecku i Lugansku

Proruski separatisti u četvrtak su objavili da su pokrenuli ofenzivu protiv grada Ščastije, pod ukrajinskom kontrolom, u pokrajini Lugansk, a u pokrajini Donjeck pokrenuli su vojnu operaciju velikih razmjera duž crte razdvajanja, prenijela je ruska novinska agencija Interfax.

06.45

Zelenski proglasio ratno stanje u cijeloj Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski proglasio je ratno stanje za cijelu zemlju nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo rusku invaziju na Ukrajinu.

U obraćanju koje objavljeno na Facebooku Zelenski je rekao da Rusija napada vojnu infrastrukturu i granične postrojbe.

Nemojte paničariti, spremni smo na sve, pobijedit ćemo, rekao je Zelenski koji je potom razgovarao telefonom s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

U zasebnom priopćenju, ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova kazalo je da je svrha ruske vojne operacije uništenje ukrajinske države.

Ukrajinski ministar obrane Oleksej Reznikov kazao je da su neprijateljske snage počele topništvom snažno gađati ukraijnske jedinice na istoku zemlje, kao i vojne kontzrolne centre te piste.

Po ukraijnskim izvorima napadi na Ukrajinu vrše se i s Krima.

Ukrajinska granična služba izvijestila je da ruske snage iz Rusije i Bjelorudije napadaju državne granice Ukrajine i da se napadi na jedinice uz granicu, graničke poatrole i kontrolne točke odvijaju uz pomoć topništva, teške opreme i ručnog vatrenog oružja.

06.30

Zapadni čelnici osuđuju ruski napad

Zapadni čelnici u četvrtak ujutro osudili su ruski napad na Ukrajinu pozivajući Moskvu da odmah prekine s vojnim aktivnostima, prenose svjetske agencije.

Američki predsjednik Joe Biden osudio je neopravdani i ničim izazvani napad ruskih oružanih snaga na Ukrajinu u razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem.

Najavio je da će čelnici zemalja okupljenih u blok G7 nametnuti teške sankcije Rusiji, a SAD će nastaviti pružati potporu i pomoć Ukrajini i ukrajinskom narodu.

Europska unija osigurat će da Moskva odgovara zbog neopravdanog napada na Ukrajinu, rekla je čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen.

“U ovim mračnim satima naše su misli s Ukrajinom i nevinim ženama, muškarcima i djecom dok se suočavaju s ničim izazvanim napadom i strahuju za svoje živote”, poručila je na Twitteru.

“Kremlj će odgovarati”, dodala je von der Leyen.

06.00

Putin je objavio napad na televiziji

Ubrzo nakon što se Vladimir Putin oko 4 ujutro obratio na ruskoj državnoj televiziji, u tišini prije zore u ukrajinskom glavnom gradu Kijevu mogle su se čuti eksplozije.

Pucnjava je odjeknula u blizini glavne zračne luke glavnog grada, objavila je novinska agencija Interfax, a nad gradom su se začule sirene.

“Putin je upravo pokrenuo potpunu invaziju na Ukrajinu. Mirni ukrajinski gradovi su pod udarima”, rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba na Twitteru.

“Ovo je agresivni rat. Ukrajina će se braniti i pobijedit će. Svijet može i mora zaustaviti Putina. Vrijeme je za djelovanje.”

Putinovo obraćanje pogledajte OVDJE

Putin je ponovio svoj stav da je članstvo Ukrajine u atlantskom vojnom savezu pod vodstvom SAD-a neprihvatljivo.

Rekao je da je odobrio vojnu akciju nakon što Rusiji nije preostalo ništa drugo nego da se brani od, kako je rekao, prijetnji koje dolaze iz moderne Ukrajine, demokratske države od 44 milijuna ljudi.

“Rusija se ne može osjećati sigurno, razvijati se i postojati uz stalnu prijetnju koja izvire s teritorija moderne Ukrajine”, rekao je Putin. “Sva odgovornost za krvoproliće bit će na savjesti vladajućeg režima u Ukrajini.”, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari