I DRUGA SMRT

Video | PRATITE UŽIVO: U PGŽ 35 oboljelih od koronavirusa, u Hrvatskoj ukupno 495

Foto: Igor Kralj/Pixsell

Nažalost, u Hrvatskoj je još jedna osoba umrla od posljedica bolesti uzrokovane koronavirusom

Nacionalni stožer civilne zaštite RH na redovnoj press konferenciji objavio je najnovije podatke o stanju s koronavirusom u Hrvatskoj. Sada imamo 495  zaraženih, što je za 14 više od jutros, potvrdio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Potvrdio je i drugu smrt od koronavirusa u Hrvatskoj, radi se o onkološkom bolesniku iz Zagreba.

“Još je prerano zaključivati o trendovima, ali smatramo da poduzete mjere daju određene rezultate”, kazao je ministar Beroš.

“Trenutno imamo 8 bolesnika na respiratoru, za još jednog čekamo laboratorijski nalaz, ovih 7 nije kritično. Nadamo se da neće trebati veću potporu. Od njih je troje nešto teže bolesnih”, rekla je Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić.

Nova odluka o vozačima u međunarodnom transportu

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je kako nema potrebe za karantenom u Biogradu.

“Budući da je prvi udar prošao, odlučili smo liberalizirati taj postupak za vozače u međunarodnom transportu. Oni sada mogu koristiti kućnu izolaciju u vlastitom domu, poštujući mjere samoizolacije.

Ako primijete simptome, moraju se javiti liječniku. Ako postoje oni koji nemaju uvjete za kućnu izolaciju, oni i dalje mogu koristiti karantene Stožera. Oni čiji je boravak kraći od 24 između utovara ili istovara, oni su dužni to vrijeme provesti u kabini za vozače”, kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Kazao je i kako se razmatra mogućnost otvaranja specijaliziranih trgovina unutar tržnica uz vrlo striktne mjere.

“Zasad nemamo problem sa zaštitnom opremom”, rekla je Maja Grba Bujević.

Božinović je apelirao na trgovce da se drže mjera koje je Stožer donio.

“Ono što znam je da na svaku dojavu nadležne službe izlaze na teren i provjeravaju ih. Donijeli smo odluku koji objekte smatramo rizičnima i zatvorili smo ih. Dobivamo dojave da se i kod otvorenih trgovina ne poštuju mjere.

Ne pozivajte ljude u dućane da se ugriju. Ljudi neka pričekaju vani, neka se toplije obuku i neka drže razmak jedni od drugih. Ne trebaju cijele obitelji i djeca ići u kupovinu, neka ide samo jedna osoba. Pozivam sve koji mogu, neka organiziraju prodaju, odnosno kupovinu online“, rekao je Božinović.

“Najbolje štiti onaj tko sam sebe štiti”, rekao je.

“Jutros su uspostavljene i izvanredne međugradske linije, kad govorimo o zagrebačkom području”, kazao je Božinović.

Ines Švagelj

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari