Pred Europom je pakao – stižu jako visoke temperature: Otkrivamo što čeka Hrvatsku!

Otkrivamo i gdje je najveća opasnost od požara

Pred Europom je pakao, tako se najavljuje novi toplinski val koji će od Španjolske do Švicarske donijeti temperature iznad 40 stupnjeva Celzijevih, a zbog visoke vlage moglo bi djelovati kao da je 47 stupnjeva.

Zbog nezapamćenog toplinskog vala vlasti upozoravaju djecu i starije da ne izlaze van iz domova. U Španjolskoj su odgođeni ispiti. Slične mjere poduzimaju se i u Francuskoj, gdje je danas izmjereno 37 stupnjeva

2003. umrlo tisuće starijih osoba

Kako bi se spriječile brojke posljednjeg toplinskog vala 2003. kada je umrlo tisuće starijih osoba od posljedica visokih temperatura, postavljaju se takozvane “hladne sobe” u općinskim zgradama, otvoreni su bazeni za noćno kupanje i postavljene dodatne fontane za piće. U glavnom gradu Češke Pragu kamion s prskalicama rashlađivao je prolaznike.

“Bit ćemo posebno oprezni. U hitnim službama, domovima zdravlja i ustanovama za starije provodimo mjere za sprečavanje dehidracije i imamo najbržu skrb za najugroženije”, kazao je predsjednik Francuske, Emmanuel Macron.

“Na ovim ljetnim temperaturama pokušavamo rashladiti orangutane. Najbolji je način vodom. Ovdje dobivaju kante s vodom i crijeva s rupama kroz koje po njima prska voda. Obožavaju to”, rekao je čuvar bečkog zoološkog vrta, Fredi Maier.

Temperature će rasti i u Hrvatskoj. Više o toplinskom valu rekla je RTL-ova Dunja Mazzocco Drvar.

Kada se očekuje vrhunac u Hrvatskoj?

Topli se zrak gura nad stari kontinent iz Sahare, a cijeli je proces pojačan zbog pozicije sinoptičkih sustava, ciklone u Atlantiku i anticiklone nad srednjom Europom. Danas je u Španjolskoj izmjereno 37 °C, već padaju rekordi. Sutra još toplije, a vrhunac se očekuje u četvrtak s ekstremima diljem kontinenta, lokalno i iznad 40 °C. Val vrućine podsjeća na onaj iz 2003. koji je odnio oko 15 tisuća života.

I u Hrvatskoj će najvrući biti četvrtak. Knin bi mogao srušiti svoj rekord koji iznosi 36,4 stupnja, a negdje oko rekordnih lipanjskih maksimuma bit će i Zagreb i Varaždin. Na moru visokih 35! Podsjećam, u Splitu već imamo 17 vrućih dana, do kraja mjeseca bit će ih 23 što je jednako kao i te zloglasne 2003.

VIŠE U VIDEOPRILOGU: