Predsjednica o Kuščeviću: ‘Nitko ne može biti iznad zakona i naroda. Javna funkcija nosi moralnu obvezu’

Festival u rodnom Grobniku nije propustila ni predsjednica koja je komentirala aktualna politička zbivanja u državi

Na Grobniku se održava trinaesti Festival palente i sira, jedna od najvećih gastromanifestacija na Kvarneru i u Hrvatskoj.

Festival u rodnom Grobniku nije propustila ni predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je komentirala aktualna politička zbivanja u državi.

Kad je riječ o napetostima u koaliciji te napisima o mogućoj rekonstrukciji Vlade, predsjednica kaže da će do nje svakako u nekom trenutku morati doći jer ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić odlazi na novu funkciju.

“Kad će to biti i u kojoj mjeri, na to može odgovoriti samo premijer”, kazala je predsjednica za RTL.

Na pitanje smatra li da bi ministar uprave Lovro Kuščević, čiju smjenu traži HNS, trebao otići iz Vlade, predsjednica odgovara kako je na nadležnim insitucijama da provjere istinitost navoda u njegovoj imovinskoj kartici te legalnost njegovih poslova.

“Ja o tome ne mogu govoriti. Moram naglasiti kako svaka javna funkcija, posebno kod političara, sa sobom nosi moralnu obvezu. Nitko ne može biti iznad zakona, iznad naroda. Osim pravnih aspekata, moramo se voditi i moralnim načelima”, poručila je predsjednica na upit RTL-ove novinarke.

Na pitanje, je li dovoljno da ministar kaže da se nije sjetio upisati vilu u katastar, Grabar-Kitarović dodaje: “Ostalo je na savjesti samog ministra, a odluka je na predsjedniku Vlade.”

Predsjednica je komentirala i navode uglednog Financial Timesa koji je objavio da je premijer Andrej Plenković jedan od izglednijih kandidata za preuzimanje Europskog vijeća.

“Izbor gospođe Marije Pejčinović Burić i činjenica da se spominje ime našega predsjednika Vlade pokazuje koliko smo u zadnje tri godine digli rejting Hrvatske, koliko je Hrvatska, što se tiče vanjske politike, važnija nego ikada. Meni je drago čuti da je on kandidat, drago mi je da se i s mojim imenom spekuliralo iako se nisam ni za što kandidirala, ni s kim pričala. Drago mi je da novinari prepoznaju kako u Hrvatskoj ima ljudi koji mogu voditi Europsku uniju, a posebno da je gospodin Plenković jedan od kandidata za tu poziciju, iako ne znam što ćemo ako ode”, rekla je uz smiješak predsjednica.

Svi se pitaju kad će i hoće li uopće objaviti kandidaturu za predsjedničke izbore, a Grabar-Kitarović ponavlja: “Sve u svoje vrijeme, neću razočarati nikoga tko mi je dao potporu u državi, posebno HDZ i njegove članove bez kojih nikada ne bih bila predsjednica. Prije svega se vodim ljubavlju prema domovini. Moja odgovornost je trenutno kao predsjednice voditi dalje državu, ne možemo si dopustiti kampanju koja traje mjesecima. Neka se drugi kandidiraju, izlože svoje programe, sve ostalo ćemo riješiti. Moram dalje raditi, imamo još puno problema, ali i prilika kako bismo poboljšali život u Hrvatskoj.”

Predsjednički kandidat Miroslav Škoro objavio je kako se ne oslanja na ankete nego na “bilo naroda”. Što o “bilu naroda” misli predsjednica?

“Zato sam večeras ovdje i svaki dan, u bilo kojem kutku države”, zaključuje Grabar-Kitarović.
Maja Brkljača

Više u VIDEOPRILOGU:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari