PRIČA IZ HRVATSKE: Dječak mora na spasonosno liječenje u Dansku, ali ne može dobiti putovnicu

‘Ne mogu razumjeti da institucije nemaju nimalo empatije, a da ne kažem da nisu upućene’, kazala nam je majka teško bolesnog dječaka

Nova mučna priča jedne hrvatske obitelji – kojoj na putu stoji birokracija. Dječak se za 12 dana treba pojaviti na liječenju u Danskoj koje bi mu moglo spasiti život. Majka je platila predujam, ali ne mogu otputovati jer dječak ne može dobiti putovnicu. Građani su već pokrenuli peticiju.

Kao i svi petogodišnjaci i dječak iz ove priče uživa u igri. Na svoju bolest ne misli, no, misli majka. Dječak boluje od teškog oblika epilepsije koji se može izliječiti, ali ne u Hrvatskoj.

“Liječnici u Hrvatskoj su pokušali sve. Dali su mu trojnu terapiju, maksimalne doze, ali dijete jednostavno ne reagira i svakodnevno ima napade, od tri do osam napada i nijedan od neropedijatara ne može garantirati da jedan od tih napada neće biti koban da dijete neće umrijeti od tzv. sudepa”, priča nam Ana, majka dječaka.

Majka je pronašla kliniku u Danskoj – jedinu takve vrste u Europi. Već je platila i predujam za liječenje i onda je zapelo. Dječak nema putovnicu, a otac s kojim se bori za skrbništvo odbija dati suglasnost podizanje putne isprave. Odbija to i šibenski Centar za socijalnu skrb.

“Nailazim cijelo vrijeme na jednu ružnu stranu priče od oca, ja to mogu na nekakav način razumijeti jer se radi od osobi kakva jest, ali ne mogu razumjeti da institucije nemaju nimalo empatije, a da ne kažem da nisu upućene. I da im nije na prvom mjestu dobrobit djeteta kako se oni busaju u prsa”, ističe majka teško bolesnog dječaka.

Dok majka tvrdi da je život njenog djeteta ugrožen iz Centra za socijalnu skrb kažu da ne mogu izdati suglasnost za putovnicu, jer nemaju dovoljno dokaza da je riječ o hitnome stanju.

“Nama treba netko drugi, neka zdravstvena ustanova, dati preporuku s potpisom, pečatom liječnika. Na kraju razmišljajte da bi nama to jednog dana trebao biti dokaz na sudu zašto je Centar potpisao, tko nam garantira da se radilo o žurnoj situaciji?”, kazala nam je Davorka Grbac Plavšić, v. d. ravnateljica Centra za socijalnu skrb Šibenik.

Dječak se u danskoj klinici treba pojaviti za 12 dana. Očajna majka tvrdi – iz medicinske dokumenacije sve je jasno.

“Nema nikavog razloga za to, oni ne mogu dati svoje mišljenje kao što daju u obrazloženju da oni smatraju da dijete nije životno ugroženo i da nije to od osobitog interesa djeteta. Mora biti od osobitog interesa djeteta ako se dječaku pruža mogućnost da ode u kliniku koja mu može spasiti život”, naglašava majka Ana.

Ovoj majci sada preostaje samo borba na sudu – no za to vremena nema. Njenom sinu putovnica treba odmah.
Dragana Eterović

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja