PRIČA MAJKE: Apsurd sustava – učitelj osumnjičen za seksualno uznemiravanje vraća se u školu

Foto: Ilustracija

Koliko pravosudni sustav štiti najranjivije u društvu, pokazuje slučaj iz Splitsko-dalmatinske županije, gdje bi se ovih dana u jednu srednju školu trebao vratiti profesor kojeg je u istoj školi učenica prijavila za seksualno uznemiravanje

Od pedofila koji vrebaju strahuje svaki roditelj čije dijete ide u školu, a malo tko može zamisliti da zlostavljač u školi radi i nastavlja raditi i nakon što je optužen za bludnje radnje.

Slučaj koji je u majci 16-godišnjakinje s područja Splita stvorio osjećaj da njezinu kćer sustav ne štiti počinje u veljači prošle godine.

“Moje dijete je na nastavi doživjelo da je profesor gurnuo ruku u trenirku i krenuo rukom prema preponama. Ona ga je u tom trenutku udarila i on se povukao, međutim ona ga je počela promatrati i otkrila da se neprimjereno ponaša i prema ostalim njenim kolegicama.“, kazala je majka djevojke.

Slučaj je prijavila policiji, a nakon istrage tužiteljstvo u Splitu podignulo je optužnicu koja profesora tereti za bludne radnje. No, sud je optužnicu vratio na doradu, u međuvremenu ukinuvši donesene mjere opreza, uključujući i zabranu približavanja i obavljanja nastave. Tako se profesor početkom veljače planira vratiti na posao, a uprava škole mu to ne može zabraniti jer ima potvrdu da se protiv njega ne vodi kazneni postupak.

“U trenutku kad je osjetila da je ugrožena, da netko narušava njenu, kako ona to kaže, osobnu zonu, zonu u kojoj netko ne bi smio činiti takve stvari, a to je dodirivanje tijela, ona je postupila kako je smatrala da je ispravno. Svih ovih deset mjeseci moje dijete se pita da li je to ispravno što je napravila, uslijed svih napada, ignorancije sustava koji ne poduzima ništa, sud je ustvari njoj ovako poslao poruku da je to pogrešno.“, kaže majka.

O svemu je obavijestila ministarstvo pravosuđa, od kojih nije dobila reakciju. Mi smo pak pažnju na slučaj skrenuli ministrici obrazovanja.

„Ja pozivam i pravosuđe da svaki put kada se radi o sigurnosti i zaštiti djece, postupi na način da su djeca ta koja imaju prioritet.“, kazala je ministrica Blaženka Divjak.

Iz Udruge Lavice za zaštitu i pomoć žrtvama pedofila, poručuju da sustav treba drastično postrožiti.

“Nešto je napravljeno, ovaj novi prijedlog zakona, ali mislim da su kazne i dalje premale. Shvaćam da se treba uvođenjem većih kazni mijenjati cijeli kazneni zakon, ali mislim da bi mogli, ako su mogli Lex Agrokor, onda mogu i neki lex specialis što se tiče zaštite djece u Hrvatskoj.“, kaže Anita Papa iz Udruge Lavice za zaštitu i pomoć žrtvama pedofila.

I drugi stručnjaci upozoravaju da djeca trebaju posebnu zaštitu.

“Svi mi koji, od odgajatelja, učitelja, osoba koje su u socijalnom radu dolazile u kontakt s tim djetetom, su bili dužni preispitati mogućnost osjećaja sigurnosti djevojčice koja će se poslije vratiti u sredinu gdje će biti ista osoba.“, rekla je Lana Peto Kujundžić, sutkinja za mladež zagrebačkog Županijskog suda.

“Djecu učimo da ne trpe zlostavljanje, da se povjere, da kažu. Nažalost, mnogoj djeci se dogodi da kad kažu trpe zlostavljanje od strane sustava, institucionalno zlostavljanje, šalje im se poruka da im se ne vjeruje, procesi dugo traju, za to vrijeme oni moraju dokazivati da ne lažu.“, kaže Gordana Buljan Flander iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Nakon mjeseci šutnje, majci učenice jutros je, nakon što je priča izišla u medije, javljeno sa Županijskog suda u Splitu da su od Općinskog suda o svemu tražili očitovanje i da će je o tome obavijestiti čim ga prime.

Petar Panjkota/Dragana Eterović

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari