Prijete li nam potresi? ‘Najugroženiji je Dubrovnik, problem u Hrvatskoj je nekvalitetna gradnja’

Pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba pozvao je mlade da se pridruže civilnoj zaštiti

Čak sedam manjih potresa pogodilo je u nedjelju i Albaniju koja se oporavlja od najjačeg potresa u posljednjih 30 godina što je i tema ovotjednog RTL Dosjea. Materijalna šteta će se nadoknaditi, ali ne izgubljeni životi i traume. Potresi cijeli tjedan tresu i ostatak susjedstva.

Pogledajte više u Videoprilogu:

Posljednji veliki potres u Hrvatskoj u Stonu 1996.

Da bi shvatili potrese, trebamo vidjeti što se događa pod zemljom. Dok se Afrička i Euroazijska ploča sudaraju, Jadranska mikroploča udara Europsku i podvlači se. Hrvatska kao takva ima tri zone gdje je najveća opasnost od potresa. Podrhtavanje prijeti Zagrebu, Senju, Novom Vinodolskom, kao i jugu Dalmacije, ponajviše oko Dubrovnika i Stona.

Davne 1667. u potresu baš ovdje poginulo je oko 3.000 ljudi. Zagreb stradava 1880., gotovo 2.000 domova je uništeno. Silina potresa u Makarskoj 1962. napukla je rivu, uslijedila su dva tjedna sa 54 podrhtavanja. Posljednji veliki potres zabilježen je u Stonu 1996.

“Mehanizmi potresa su vrlo slični, nije nikakvo čudo, znamo da se događaju, znamo koliki mogu biti s obzirom na njihove rascjepe, jednako kao što znamo i u Hrvatskoj”, kazao je Herak.

Baš zato u slučaju potresa, treba biti spreman na posljedice. Upravo su hrvatske snage s osam potražnih pasa koje su cijeli tjedan u Albaniji pomagale u spašavanju stradalih, pokazale da znaju i mogu.

“Prvi dan smo radili do dva ujutro malo odmora, pa onda opet tako, prošli smo 4 radilišta i detektirali, na dva radilišta, odnosno na tri smo detektirali da je bilo žrtava – što je kasnije potvrđeno kad su ih izvukli van”, rekao je zapovjednik Državne intervencijske postaje civilne zaštite, Mladen Vinković.

Može se spriječiti urušavanje zgrada

Potrese ne možemo kontrolirati, ali možemo spriječiti urušavanja zgrada. Sva gradnja stara nekoliko stoljeća, ili pak ona prije 60-ih godina prošloga stoljeća, prva je na udaru. Građevinski fakultet u Zagrebu, u suradnji s drugim institucijama izradio je nacionalnu procjenu rizika od potresa.

“Prema svim kategorijama koje su unaprijed zadane od Europske komisije, potres je dokazano neprihvatljiv rizik za Hrvatsku i posljedice su katastrofalne”, rekla je docentica Građevinskog fakulteta Zagreb, Marta Šavor Novak.

“Naš je zadatak projektantima, građevinarima i arhitektima, opisati neprijatelja. Ako projektant znate karakteristike i unaprijed zgradu projektira tako da ona  bude otporna protiv najjačeg potresa koji se tamo može dogoditi”, objasnio je Herak.

Jer zgrade, ako su dobro sagrađene s čvrstim temeljima, samo će se zanjihati, ali ne i srušiti. Sada samo ostaje pitanje kako znati jesu li nam domovi sigurni,od kakvih su materijala građeni i kakve bi bile posljedice u slučaju razornog potresa.

Pavle Kalinić za RTL: “Padovi zgrada događaju se zbog nekvalitetne gradnje”

U studio RTL-a stigao je Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba i prokomentirao situaciju koja se dogodila Albaniji.

“U svakom slučaju danas se mogu sagraditi zgrade koje neće padati. Problem u Hrvatskoj je to što postoje zgrade koje su izgrađene od 1880. kad je bio zadnji veliki potres u Zagrebu, do 1964. kad nije bilo protupotresnih propisa”, objasnio je Kalinić.

“Padovi zgrada događaju se zbog nekvalitetne gradnje, u Albaniji tu nije bilo armature. Nisu oni imali ni spasilačkih ekipa. Zagreb ih ima više, 752 osobe koje su obučene za izvlačenje iz ruševina. Imamo do 30 potražnih pasa i nešto više opreme”, objasnio je Kalinić.

Nedavno su imali i vježbu prelaska preko Save u slučaju da padnu mostovi. Pokazalo se da bi mogli prebaciti ljude na drugu stranu. Mostovi su građeni za potrese jačine 7 stupnjeva po Richteru.

“Najviše je ugrožen Dubrovnik”

Pozvao je i građane da se priključe civilnoj zaštiti.

“Jedna od beneficija je da dobiju 10 bodova za upis u vrtić. Dobit će svu obuku i opremu. Bitno je da dođu mladi ljudi, rekao je Kalinić.

“Najveća ugroza što se tiče potresa je Dubrovnik. Napravili smo maksimalno što smo mogli. Iduće godine zapošljavamo 56 novih vatrogasaca, što je veliki broj. To je 13 do 15 milijuna kuna na godišnjoj razini. Oni su nama značajni jer su prošli obuku za izvlačenje iz ruševina“, rekao je.

Od američke ambasade imaju obećanje da će dobiti prvu satelitsku snimku potresa da na osnovu toga procijene gdje moraju poslati svoje snage.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari