PRIJETI IM OVRHA: ‘Dobili smo račune za vodu od 18.000 kuna, padamo u nesvijest’

Stanovnike otoka Kaprije neugodno su iznenadili visoki računi za vodu

Neki od njih moraju platiti gotovo 18.000 kuna, zbog čega su se žalili i resornom ministarstvu.

Bitka oko računa od 78.000 kuna: ‘Ucijenili su nas da će nam smanjiti iznos ako se maknemo od medija

Kaprije su otok smješten na središnjem dijelu šibenskog otočja, a voda je zbog transporta skuplja nego u Šibeniku. No, mještani Kaprija na nogama – računi za vodu su im tri puta veći nego inače.

“Diskriminacija totalna, dobili smo račune da padamo u nesvijest. Nitko nas prije toga nije obavijestio”, upozorava Alma Tucelj, a Anđelka Vuković dodaje: “Jadno, baš jadno! Kad sam to dobila, mislim se – bože, pa 3.100”.

“Nema logike, ja ću radije nositi u kanistrama iz gusterne i opet ću se prati kao u predpotopno doba”, kaže Jadranka Vesel, a Jolanda Bareša, koja 22 godine živi na Kapriju i bavi se ugostiteljstvom ne može doći k sebi. Lani joj je račun za vodu u kolovozu iznosio 1.800, a ove godine gotovo 18.00 kuna: “Ja to ne mogu platiti, niti imam volju platiti jer ovo se mora riješiti jer voda mora biti dostupna svima po istoj cijeni. U istoj smo Županiji, Šibenik i sva mjesta koja pripadaju Šibeniku moraju imati jednaku cijenu”.

Najavljuju i prosvjede

Iz Vodovoda Šibenik poručuju – na snazi je novi Zakon o otocima i dužni smo ga primijeniti pa tako Frane Malenica, direktor Vodovoda i odvodnje Šibenik, poručuje: “Oni koji ne budu platili mi ćemo podnijeti ovršne postupke protiv njih i mislim da ćemo to naplatiti. Krajnja mjera je isključenje iz sustava vodoopskrbe.”

“Ugovor koji smo potpisali kad smo dobili priključak, nigdje ne piše da će se voda skuplje plaćati. Mi svi imamo gusterne, onda bi razmislili bi li vodu priključivali ili ne”, kaže Alma Tucelj.

Malenica kaže da je izrađena projektna dokumentacija za vodovod, a za njegovu izgradnju trebat će oko 30 milijuna kuna za što se planira povući novac iz EU fondova: “Po mojoj procjeni taj projekt bi se moglo realizirati u slijedeće dvije, dvije i pol godine i onda više nećemo imati vjerujem probleme koje danas imamo”.

O cijeloj su situaciji izvijestili nadležne službe i resorno ministarstvo, a najavljuju i prosvjede i poručuju da ovo neće proći.
Marko Šiklić

Više u VIDEOPRILOGU: