KOLIKO ĆE TRAJATI SEZONA?

Prijeti li delta varijanta turizmu? Ugostitelj: ‘S obzirom na situaciju u Zadru sada sam skeptičan ‘

RTL

Epidemiolozi strahuju od rasta broja novozaraženih, a to onda u opasnost dovodi i cijelu turističku sezonu

Turističke brojke za sada su dobre, ali u korist sezoni ne idu podaci o broju cijepljenih, kao ni puno zarazniji delta soj virusa.

Epidemiolozi strahuju od rasta broja novozaraženih, a to onda u opasnost dovodi i cijelu turističku sezonu, donose RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

U kuhinji zadarskog restorana radi se punom parom, u sezonu su ušli spremni, svi zaposleni su cijepljeni.

“Inače sam optimističan, ali sada sam skeptičan s obzirom na situaciju u Zadru. Nadam se da će kroz dva tjedna biti bolje i da ćemo barem polovicu ako ne cijeli 8. mjesec odraditi kvalitetno”, kaže ugostitelj iz Zadra Stipe Knežević.

Zbog loše procijepljenosti, ali i broja covid pozitivnih boje se prekida sezone

Ista situacija i kod vlasnice apartmana, trenutno su popunjeni sve do listopada, ali otkazivanja se boje.

“Naravno da se bojimo postroženja mjera i strepimo od otkazivanja kako je to bilo prošle godine kada su gosti mahom otkazivali zbog zatvaranja njihovih zemalja. Zato se nadamo da će procijepljenost biti što veća, mi smo se cijepili i to gostima ulijeva povjerenje jer su se za to i raspitivali”, kaže vlasnica apartmana u Zadru Jelena Lovrić.

Do sada je u Hrvatskoj s dvije doze cijepljeno tek 35 % odraslog stanovništva, a epidemiolozi poručuju o tom će turistička sezona ovisiti.

“Strah je opravdan upravo zbog podatka o cijepljenju s kojim nismo zadovoljni i malog broja procijepljenih. Cijepi se svaki dan i zato molimo građane da se odazovu kako bismo imali do kraja mirnu sezonu i kako bi počeli što prije normalno živjeti”, kaže epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Dijana Mayer.

Danas je u Hrvatskoj 56 novih slučajeva zaraze, a broj aktivnih slučajeva je 558. Na jugu zemlje najgore stoji Zadarska županija, tamo je trenutno 191 osoba zaražena koronavirusom. Splitsko-dalmatinska županija broji 29 aktivnih slučajeva, a Dubrovačko-neretvanska 26. U šibensko-kninskoj na korona virus trenutno je pozitivno 20 osoba.

“Daleko je to još od 0 novooboljelih kako smo imali početkom prošlog ljeta. Nadamo se da do toga neće doći, ali pratimo brojke iz dana u dan, pratimo broj novooboljelih i ako će te brojke rasti morat ćemo ići sa strožim mjerama”, kaže Mayer.

Kao upozorenje – situacija u Portugalu. Nakon rasta broja novozaraženih ponovno uvode ograničenje radnog vremena i policijski sat od 23 do 5 sati ujutro, , donose RTL Vijesti.

Zorana Čičak Kulić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari