Pripremite se na čekanja: Zbog godišnjih odmora državne institucije rade skraćeno

Foto: Ilustracija (Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

Građani koji nisu na moru nego moraju sređivati ‘papirologiju’ imaju težak zadatak da sve to obave u skraćenom radnom vremenu

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Idete li ovih dana po neki dokument imajte na umu da je počela sezona godišnjih odmora u nekim državnim institucijama i da su se prebacili na ljetno radno vrijeme. U praksi to znači skraćeno, odnosno dvokratno, zbog čega brojni građani negoduju.

Ispred zagrebačke policijske uprave stvorila se gužva. Brojne građane dočekala su zatvorena vrata. Oni koji moraju izvaditi novu osobnu ili putovnicu, policijske službenike na raspolaganju imaju od 7 do 14. Iznimka je samo utorak.

“Mislim da bi se trebalo produžiti radno vrijeme. Nije baš u redu do dva sata jer je jako velika gužva”, kaže Milka Radanović.

“Kako se to usklapa s vasim obvezama? Dobro se uklapa je jer sam na godišnjem odmoru, da radim, bilo bi mi vrlo nezgodno”, kaže Vojna Ivančan.

To ljetno radno vrijeme imaju od početka lipnja pa sve do kraja rujna. Iz MUP-a kažu da policijske uprave tijekom ljetnih mjeseci ovisno o raspoloživim kapacitetima i opsegu posla same predlažu početak radnog vremena. Hoće li startati u 7, 8 ili devet policijski djelatnici sami biraju.

U još veće probleme i strku s vremenom upadate ako uz policiju morate u poštu. I oni imaju novo radno vrijeme.

“Zbog seljenja velikog broja korisnika na Jadran dio poslovnica u unutrašnjosti radit će skraćeno. Dio poslovnica koje su u unutrašnjosti Hrvatske će raditi skraćeno”, kaže Krešimir Domjančić, iz Odnosa s javnošću Hrvatske pošte.

Drukčije ne mogu zbog godišnjih odmora

I vrata zemljišno knjižnog ureda u Zagrebu za stranke se zatvaraju već u 12 i 15. Kažu da jednostavno drukčije ne mogu zbog godišnjih odmora te da nemaju dovoljno službenika na šalterima za rad u dvije smjene.

Na listu institucija s novim radnim vremenom upisalo se i mirovinsko. Teško je sve te promjene pohvatati.

“Mislim da nisu zaslužili, jer mi obični ljudi radimo svakako”, kaže Marijana.

“Dakle ne podržavate ih? A ne ne. I ja sam bio državni službenik pa smo nastojali službiti što više građanima”, kaže Ivan.

“Gledajte, svako ima pravo na to i ako je skraćeno ja nemam ništa protiv”, kaže Srećko.

Građani koji nisu na moru nego moraju sređivati “papirologiju” imaju težak zadatak da sve to obave u skraćenom radnom vremenu i doznaju kad koja institucija radi.
Kristina Čirjak

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari