PROGNOZA DORIANA RIBARIĆA

PROGNOZA Čeka li nas najhladniji tjedan u godini? Mraza će biti i na kvarnerskim otocima

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Nakon neuobičajeno, ponegdje i rekordno toplog ulaska u novu godinu, sada nam se nastavlja primjerena zimska hladnoća

Doduše, primjernija prošlom klimatskom razdoblju od 1961. – 1990. kada je drugi siječanjski tjedan u prosjeku bio i najhladniji u godini. Naime, u novijoj klimi onoj od zadnjih 30 i sitno godina tog najhladnijeg tjedna, gledajući prosjek, više nema.

Sa sjevera kontinenta se spušta još malo hladniji zrak, a formira se već u Genovskom zaljevu nova ciklona koja će razmjerno brzo duž Italije nastaviti put juga. Nama zato donosi više oblaka, a razmjerno malo oborina.

Nedjelja

Ujutro i prijepodne još uvijek suho i barem djelomice vedro, ali sa zapada postupno sve oblačnije. U nizinama unutrašnjosti se očekuje i mjestimična magla, osobito po kotlinama i uz obale rijeka. Što se vjetra tiče, uglavnom slab, samo u početku na moru do umjeren sjeverozapadni. Vrlo hladno jutro, a mraza ima i ponegdje uz samo more pa i na Kvarnerskim otocima.

Poslijepodne u središnjim i sjeverozapadnim predjelima nastavak naoblačenja, sve izgledniji slab snijeg, a navečer se očekuje i tanji, u nižim predjelima samo dekorativni snježni pokrivač. Temperatura oko ili jedva iznad nule.

Na sjevernom Jadranu uglavnom oblačno, mjestimice može pasti i malo kiše, a u unutrašnjosti Istre te u podvelebitskom primorju navečer zalepršati i koja pahulja nošena, do tada već jakom burom. U gorju će se svakako malo podebljati postojeći snježni pokrivač.

U Dalmaciji sve više promjenjive naoblake, osobito prema otvorenome moru gdje može tu i tamo biti koje kapi kiše. Sjeverozapadnjak će prolazno okrenuti na slabo do umjereno jugo, a navečer opet jača bura.

Idući tjedan na kopnu

Na kopnu tjedan započinjemo uz dosta oblaka, povremeno slab snijeg, a dojam hladnoće pojačavati će posvuda jak sjeverac i sjeveroistočnjak. Još pokoja pahulja može pasti i u utorak. Nakon toga slijede sunčaniji dani, ali podjednako hladni uz opet izražene jutarnje minuse.

Idući tjedan na moru

Na Jadranu u početku samo sporadično i vrlo malo kiše, a zatim od utorka razvedravanje i dosta vedrine.

No, bit će vrlo vjetrovito, posebice u ponedjeljak i utorak. Puhat će jaka i olujna bura, pod Velebitom, i to ne samo na udare, orkanske jačine. Očekujte zato prekide kako u pomorskom tako i cestovnom prometu, a činit će se na buri i osjetno hladnije, prognozira Dorian Ribarić za RTL.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari