PRVI U HRVATSKOJ: Rovinjski hotel izbacio iz upotrebe jedan od najvećih onečišćivača okoliša

Foto: RTL

Koliko je stanje alarmantno, pokazuje i podatak da se prva plastika, proizvedena prije više od 150 godina, do danas nije razgradila

Rovinjski hotel Adriatic prvi je u Hrvatskoj izbacio iz upotrebe jednokratnu plastiku. Preduhitrio je tako za pune dvije godine zabranu uporabe određenih plastičnih proizvoda izglasanu u Europskom parlamentu u ožujku ove godine.

Ako se odlučite popiti primjerice koktel u ovom hotel, on će na prvu izgledati sasvim uobičajeno, no u njegovom posluživanju ima nešto gotovo revolucionarno umjesto plastične slamčica od papira.

Mali korak za hotelijere, ali veliki za očuvanje okoliša

Lovorka Struna, inicijatorica projekta “Adriatic za Adriatic” smatra da postoji mnoštvo  plastičnih aritkala za koje postoji alternativa u obliku porculana, stakla ili drva. “Ima artikala koje se da lijepo zamijeniti sa alternativama u obliku porculana, stakla ili drva, te dodaje kako se u hotelijerstvu najviše troše plastične vrećice, bočice ili na primjer štapići za uši.”

Mikro-plastika danas je već prisutna u svoj morskoj hrani na našim tanjurima a količine plastike koju proizvodimo su i više nego zapanjujuće. “Samo je Adriatic, a on je jedan od manjih objekata u 2017. godini potrošio plastičnih slamki u u dužini od 11.75 kilometara”-napomenula je inicijatorica projekta za RTL Danas.

Izbacuju i drugu plastiku

Do kraja lipnja iz uporabe će ovaj hotel izbaciti i jednokratne kape za tuširanje, zamijeniti plastične bočice i vrećice a šampone nadolijevati u staklene ambalaže.

Suradnica na projektu i morska biologinja Chiara Fumagalli upozorava da je ova hvale vrijedna akcija ipak samo simbolična jer se problem plastike ne može rješiti pojedinačno.

 “Ovaj novi zakon Europske unije je dobar, ali izostavlja mnoge materijale, poput plastičnih boca.

Koliko je alarmantno stanje pokazuje i podatak da se prva plastika, proizvedena prije više od 150 godina, još uvijek nije razgradila.

Ivan Dobran

Više u VIDEOPRILOGU:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari