Inicijativa ’67 je previše’ skupila 306.744 potpisa za referendum: ‘Ovo je bitka protiv laži i nepravde!’

Da bi se referendum raspisao, inicijativa treba prikupiti najmanje 373.568 potpisa

Predstavnici Inicijative “67 je previše” na konferenciji za novinare na Trešnjevačkom trgu ispod sata otkrili su da je dosad za referendum potpis dalo 306.744 građana.

“Pokupili smo podatke s najvećeg broja mjesta, još nemamo sve podatke, ali pristižu iz minute u minutu. Odziv je za sada nešto bolji nego što je bio prije dva dana. Još nije dovoljno dobar da ostvarimo što smo zacrtali. Pozivamo građane i građanke da potpisom podrže inicijativu. Brojka, zaključno s krajem jučerašnjeg dana, je 306.744 potpisa. Osjeti se napredak u dva dana, možemo ga pripisati u lijepom vremenu i volji građana da nas podrže. Još jednom ih pozivamo da nam daju potpis na najbližem mogućem mjestu. Zahvaljujemo volonterima koji svaki dan održavaju otvorenima ta potpisna mjesta. To je izrazito teško. Nisu svi štandovi natkriveni kao ovaj iza nas. Po lošem vremenu je jako teško prikupljati potpise. Građani, dajte nam podršku, ne vjerujte spinovima koje vam plasiraju”, poručio je Antonio Pavada iz inicijative “67 je previše”.

“U Sisku, gdje je gradonačelnica SDP-ova, dan nam je samo jedan štand. Vjerojatno zbog unutarstranačkih sukoba, ali to se slama preko naših leđa. U Varaždinu gradonačelnik Čehok ne dopušta prikupljanje potpisa. U bolnici ravnatelj ne dopušta prikupljati potpise. Kako građani koji idu u bolnicu u Varaždinu mogu izraziti svoje mišljenje i dati svoj potpis?”, upitao je Pavada.

“Pozivamo građane da se jave i kao volonteri, da odradimo finiš trijumfalno kao Liverpool protiv Barcelone. Dođite, trebaju nam ljudi koji će stajati na štandovima. Ova brojka obećava, neizvjesno je, ali mogli bismo skupiti koliko nam treba. Vrijeme je bilo krucijalni faktor”, rekao je Ribić.

“Ovo nije bitka sindikata protiv Vlade, ovo je bitka istine protiv laži, pravde protiv nepravde, demokracije protiv farse. Ovo je bitka dobra i zla, ako želimo domovini dobro, pokažimo da su građani subjekt, da možemo pritisnuti vlast. Demokracija ne može kvalitetno funkcionirati ako nema čestito, neovisno pravosuđe. Jučerašnje izjave predsjednika Ustavnog suda nas razočaravaju, zapravo ne, jer smo se naviknuli. Ustavni sud nije mjesto pravne pouzdanosti, vodi se političkim kriterijima više nego pravnim. Mi sindikati imamo predobro iskustvo, dva ili tri zakona koja su dopustili, a koji su kršili međunarodne konvencije. Ne smeta nam ako presude protiv nas, ali smeta ako je pravno neutemeljeno i ako su unaprijed zadana rješenja. Ustavni sud je neovisan, ali neovisan o građanima, poštenim ljudima i radnicima”, zaključio je Ribić.

Prikupljanje potpisa do 11. svibnja organiziraju tri sindikalne središnjice – Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata. Glavni cilj je vraćanje granice za odlazak u punu mirovinu na 65 godina starosti i smanjenje penalizacije za odlazak u prijevremenu mirovinu.

Da bi se referendum raspisao, inicijativa treba prikupiti najmanje 373.568 potpisa.
Vijesti.hr
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari