PRVI U HRVATSKOJ: Uveli alkotestiranje svojih radnika – i to svakih 60 minuta!

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Tržišna cijena jednog uređaja u automobilu je oko 10 tisuća kuna

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Prvi put u Hrvatskoj jedna je tvrtka uvela alkostest u svoja službena vozila. Zaposlenici, ali i članovi Uprave svoje automobile prvo pale puhanjem u dreger. Ovisno o promilima nastavljaju put – ili idu na trežnjenje.

“Neobično je bilo u početku u prvih mjesec dana, dok se nismo navikli. Kasnije je kao svaka druga radnja poput otključavanja i vezanja pojaseva. Živcirali vas? Ne. Navikli smo se”, kazao je za RTL trgovački putnik u pivovari Silvio Radman.

I šefovi moraju proći alkotest

Za njih alkohola na radnom mjestu nema, kažu, ni kapi.

“Koliko često morate puhati? Ujutro kad se probudim i kasnije svakih 60 minuta se puše. Znači prvo puhanje, a nakon 60 minuta ponovno”, kaže Radman.

I njihovi šefovi moraju proći alkotest, ali članovi Uprave imaju male povlastice. Njima je dopušteno voziti s 0,5 promila. Iznad to ovako izgleda. “1.77 sam imao neposredno nakon što sam pio i auto je blokirao na 15 minuta, nakon 15 minuta imate mogućnost probati izvršiti alkostetiranje”, kazao je direktor prodaje u pivovari Dario Bodulica.

I tek kad se količina alkohola smanji, auto će se upaliti. Na pitanje koliko njihovih vozila ima uređaj Bodulica odgovara da ih ima oko 70, a da će sljedeće godine oko 90 posto voznog parka biti pokriveno. “To je dio grupacijske politike. Bitni su nam potrošači, ali radimo i na zaštiti zaposlenika”, rekao je Bodulica.

Prvi su se u Hrvatskoj odlučili na takav korak. S obzirom na to da je alkohol veliki neprijatelj u prometu i liječnička struka nema ništa protiv ovakve ideje.

“Definitivno ima mjesta za to. Svaka osoba koja je pod utjecajem alkohola rizična je”, kazao je Anto Orešković iz Odjela za alkoholizam Psihijatrijske bolnice Sv. Ivan.

Mnogi toga nisu svjesni pa u automobile sjedaju i nakon koje čaše, ali zaposlenici ove tvrtke na to mogu zaboraviti. Alkotest je za njih rutina, a anegdote svakodnevica. “Kolega je promučkao vodicu za ispiranje usta i napuhao je 0,01 promil”, kaže Radman.

“Policija me jednom zaustavila i ja sam već rekao da sam puhao. Nisu ni oni to vidjeli. Ne, bio im je prvi put”, rekao je Bodulica. Tržišna cijena jednog uređaja u automobilu je oko 10 tisuća kuna.
Kristina Čirjak

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari