TRAMVAJ PO PRVI PUT OD 1934.

Pula bi nakon više od stoljeća opet mogla dobiti tramvaj! Cijena? Prava sitnica – 50 milijuna eura

Ilustracija: Dusko Marusic /PIXSELL

Pulski bi tramvaj imao 30-ak metara, 50-ak sjedećih i 100-tinjak stajaćih mjesta, a povezivao bi osim šireg centra grada i napuštene vojne zone pulskog zaljeva

Pula bi nakon više od stoljeća opet mogla dobiti tramvaj i to kako bi riješila ljetne prometne gužve. To je predložila grupa pulskih arhitekata i inženjera jer austrougarske tračnice i dalje postoje. Koliko se daleko stiglo s projektom vrijednim 50 milijuna eura?

Umjesto automobila Puljani i turisti mogli bi se uskoro opet voziti tramvajem, izvještava Ivan Dobran za  RTL Vijesti. 

Više u VIDEOPRILOGU:

„To bi bilo predivno. Mislim čak i za mlade da bi se i oni složili s tim iako nisu navikli na tramvaj“, kazala je Jolanda Košara iz Pule.

„To je zgodna ideja, ali ima mnogo važnijih stvari za grad“, poručio je Boris Potnar iz Pule.

„Meni se čini jako dobra ideja i pozdravljam. Ako to se stvarno i desi bit ću sretan da se mogu provozati tramvajem u Puli kao i oni prije sto godina. Centar Pule bez prometa super, odlično rješenje pogotovo preko ljeta“, kazali su Željko i Sabina Bužleta iz Pule.

Grupa pulskih arhitekata i inženjera ovu ideju razrađuje već pet godina.

„Mi govorimo o obnovi tramvaja međutim to je sredstvo kojim će se riješiti problem zastoja, ljeto, kolapsi, promet, muke s parkiranjem, turisti. To je cilj. A sredstvo kojim će se to riješiti, tako mi predlažemo, da bude tramvaj“, izjavio je Livio Nefat, idejni začetnik obnove pulskog tramvaja.

Električni je tramvaj Pula dobila 1904. zahvaljujući važnosti koju je imala za Austrougarsku mornaricu. Ukinut je 1934., a od njega su danas ostale tek tračnice i brojne razglednice iz vremena Italije i austrougarske.

„Dolazi nova vlast, talijanska vlast koja na neki način Pulu ne doživljava kao glavnu ratnu luku i samim time mnoge ostale stvari u gradu Puli padaju u drugi plan“, rekao je David Orlović, profesor povijesti.

Pulski bi tramvaj imao 30-ak metara, 50-ak sjedećih i 100-tinjak stajaćih mjesta, a povezivao bi, osim šireg centra grada, i napuštene vojne zone pulskog zaljeva. Završena je konzervatorska podloga, a 70 tisuća kuna iz proračuna već je namijenjeno za projektnu dokumentaciju.

„Tu smo razgovarali s ljudima iz Končara koji imaju najviše iskustva s time, je li to baterijski vlak ili tramvaj vidjet ćemo međutim ja bih da krenemo s tim procesom, postupkom“, kazao je Filip Zoričić, gradonačelnik Pule.

50 milijuna eura za pulski tramvaj stiglo bi iz Europskih fondova, a prva vožnja mogla bi se ostvariti za otprilike 5 godina, izvještava Ivan Dobran za  RTL Vijesti. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari